Nakon Čačana još jedno planinarsko društvo ide u pohod na vrh Malovana. Naime, na poziv porodice Jelene i Marka Marića planinari PD" Mehanizam " iz Kotor Varoši boraviće u našem selu i pohoditi ka vrhu Malovana.

Planinari iz Kotor Varoši u pohodu na vrh Malovana
19.7.2021.

 

Prenosimo u cjelosti tekst najave pohod na Malovan,

"Na poziv g.Marka Marića sa porodicom, PD "Mehanizam" organizuje planinarsku akciju "Uspon na Malovan 1826 mnv".
Polazak je organizovanim prevozom 24.jula, subota u 17:00č sa autobuske stanice kod pravoslavne crkve u kotor Varošu.
Preko Kneževa, Turbeta, Donjeg Vakufa i Kupresa u Donji Malovan, rodno selo porodice Marić, stižemo oko 20:00č. Smještamo se u kuću i popratne objekte te uz druženje pomažemo pripremu planinarskog kotlića-čorbe u organizaciji Zorana Živanova.
Ustajanje je u 6:00č, a polazak na stazu pola sata kasnije.
Vodiči su domaći dječaci, a staza nije posebno zahtjevna tako da na vrh stižemo oko 9:00č. Na vrhu se zadržavamo sat vremena, a vrijeme koristimo za doručak, fotografisanje i uživanje u pogledu koji puca daleko. Vide se Šator, Vitorog, Klekovača, Cincar, Vran planina, Osječenica, Čvrsnica, Vlašić, Dinara i Velebit, a kad je savršen sunčan dan, vidi se i Jadransko more.
Na spust krećemo u 10:00č i u selu smo za nekih dva sata. 
Osvježavamo se i čekamo janje sa ražnja koje priprema i časti naš domaćin Marko!
Poslije ručka, slobodan program sve do polaska u 19:00č kada krećemo istim putem i kući u Kotor Varošu smo oko 22:00č.
Staza je srednje teška, a svi učesnici moraju imati planinarske cipele (gojzerice), odjeću prilagođenu vremenskim prilikama, rezervnu presvlaku u rancu hranu i vodu za jedan dan.
Obavezna zaštita od sunca podrazumjeva nošenje svijetlih kačketa, marama za zaštitu vrata i sunčanih naočala te nanošenje zaštitne kreme na lice i dijelove tijela koji su izloženi suncu.
Takođe potrebno je ponijeti vreće za spavanje i po potrebi šatore i podmetače.
* Svaki učesnik akcije je dužan da se pridržava plana kretanja i da poštuje odluke vodiča
* U sličajevima kada nepovoljne vremenske prilike mogu uticati na izvodljivost ili bezbijednost akcije, datum njenog održavanja može biti pomjeren, odnosno prilagođen obavezama vodiča kao i vremenskim prilikama
* U slučaju promijene datuma, vodič akcije je dužan da u što kraćem vremenskom roku od donijete odluke o tome obavijesti učesnike, pri čemu oni imaju pravo da otkažu svoje učešće, uz refundaciju cijelog uplaćenog iznosa
* Otkazivanje učešća od strane učesnika u roku od 24h prije početka izleta smatra se kao učešće na akciji, što uključuje uplatu iste, a u slučaju kada je uplata izvršena ne podrazumijeva povrat novca
* Svako lice na akciji učestvuje na vlastitu odgovornost, a maloljetna lica mogu učestvovati u akciji isključivo u pratnji roditelja ili osobe kojoj je roditelj dao pismenu saglasnost za brigu o maloljetnom licu tokom akcije, pri čemu ta osoba preuzima odgovornost za njihovu bezbijednost.
Cijena akcije je 35 KM, a u cijenu su uračunati troškovi organizacije, prevoza i večere(planinarski kotlić).
Prijave i uplate najkasnije do 22.jula, četvrtak do 17:00č.
Broj mjesta je ograničen na 18, a na akciju se mogu odazvati članovi, prijatelji društva i ljubitelji prirode po principu ko se prvi prijavi.
Dodatne informacije na tel. 065-630-578, Petar i 065-055-644, Marinko."

 Prenosimo i utiske sa gostovanja u Malovanu i osvajanja vrha Malovana od strane Kotorvaroških planinara, među kojima je bio i načelnik opštine Zdenko Sakan.

"Evo nađoh malo vremena da napišem nešto i postavim fotografije sa prošle akcije Uspon na Malovan 1826mnv.
Iz Kotor Varoša krećemo sa malim zakašnjenjem od pola časa zbog otežane organizacije prevoza.
Preko Kneževa i Rostova u Donji Malovan stižemo oko 21:30č gdje nas dočekuju domaćini Marko, Marinko i teta Jelena Marić. 
Pored Zoke Živanova sa svoja dva sina, inače velemajstora za čorbe i gulaše, neočekivano zatičemo Trifu i Tombu sa svojim sinom. Od Marinka saznajemo kako su oni bili zaduženi da našeg vodiča veselog Sinišu prebace iz Vrbanjaca do Donjeg Malovana. Otkud on u Vrbanjima, duga priča

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:

Trenutno nema komentara na ovaj tekst.

Facebook komentari