Prošlo je 29. godina od osnivanja naše Kupreško-šipovačke brigade VRS, tim povodom na Kupresu RS okupi se jedan broj demobilizanih boraca kako bi evocirali uspomene, upalili svijeću svojim poginuli saborcima, prisjetili se junačkih bitaka za RS.

Obilježeno 29. godina od osnivanja 7. motorizovane brigade VRS
13.6.2021.

Na Kupresu 15. juna 1992. godine, nakon briljantne ošeracije Kupres i stabilizacije fronta formirana je 7. Motorizovana brigada VRS od boraca sa Kupresa, Šipova, Mrkonjić Grada, Ključa, manjim dijelom iz Banjaluke i drugih gradova. U vrijeme formiranja sastojala se od sedam bataljona i prištabskih jedinica i držala je front od 50 km. Prvi komandant brigade bio je pukovnik Vitomir Grujić, zamjenio ga potpukovnik Božidar Rakić, da bi njega zamijenio pukovnik Drago Samardžija a ratni put brigada je završila na čelu sa potpukovnikom Danom Marićem koji je danas ukratko govorio o ratnom putu brigade.

Parastos poginulim borcima i civilima obavio je naš paroh o. Marko Đurić, a vijence i cvijeće palim borcima i civilima položile su delegacije, Boračke organizacije RS, opštinskih Boračkih organizacija Kupresa, Šipova, Mrkonjić Grada, predstavnici opštine Kupres RS, 30 divizije VRS, ZUK Međaš. 

Vrijeme prolazi, boračka organizacija se prorjeđuje, sve nas je manje, priroda svoje čini, ali ostaju uspomene na one koji položiše živote za slobodu i bolji život dolazećih generacija. Neka je našim palim borcima i poginulim civilima laka crna zemlja i pokoj duši.

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:

Trenutno nema komentara na ovaj tekst.

Facebook komentari