Evo već četrnanaest godina se druži sa vama Malovan. net, razglednica iz rodnog kraja, sajt koji opisuje događaje, stanje, bitisanje, odlaske, život iz rodnog kraja a takođe i život naših malovčana rasutih po cijelom svijetu. Ova 2020. godina po mnogo čemu specifična, sami početak bijaše dosta neobičan od marta do juna bijasmo zatvoreni u sopstvene domove u cijelom svijetu, da čovjek ne povjeruje tako naglo sve da se zaustavi, nakon juna malo se otvorismo ali i dalje živimo, ostajemo i opstajemo sa napasti savremenog svijeta virusom covid-19.

Četrnaest godina sa vama Malovan.net
4.10.2020.

 Evo već četrnanaest godina se druži sa vama Malovan. net, razglednica iz rodnog kraja, sajt koji opisuje događaje, stanje, bitisanje, odlaske, život iz rodnog kraja a takođe i život naših malovčana rasutih po cijelom svijetu. Ova 2020. godina po mnogo čemu specifična, sami početak bijaše dosta neobičan od marta do juna bijasmo zatvoreni u sopstvene domove u cijelom svijetu, da čovjek ne povjeruje tako naglo sve da se zaustavi, nakon juna malo se otvorismo ali i dalje živimo, ostajemo i opstajemo sa napasti savremenog svijeta virusom covid-19.

Zbog aktuelnog stanja tokom cijele godine se sve aktivnosti svode na poštivanje mjera koje propisuju nadležne zdravstvene ustanove i to pomalo postaje „normalno“. I pored mjera žvot teče dalje, Vidovdan Krsnu Slavu našega hrama i sela proslavismo, hvala Bogu bez posljedica, nije bilo mnogo svijeta, a i kako bi kada su granice svih zemalja u svjetu gotovo nepropusne, a putovanja u okviru sopstvenih država ne bijhu baš preporučljiva. Tako i naš sajt Malovan.net se htio ne htio uklopio u svjetska zbivanja i prati koliko je u mogućnosti život u zavičaju, na kupreškoj visoravni kao i život naših zemljaka rasutim po cijelom svjetu. Rodi se poneki tekst o našim junacima malovčanima ili kupreršanima, koji su na svoj način obilježili bitstvovanje na ovom svijetu a odavno su na onom, neki će reći pravednjem, ali eto lijepo je pomenuti ljude koji su to zaslužili svojim djelom, odnosom ili načinom žvota.

Koliko je bilo mogućnosti propraćene su aktivnosti naše Crkve za svetkovime u Blagaju za Duhove i Petrovdan, kao i Sabor Kod Krsta na Debelom Brdu, u Malovanu za Vidovdan, Ravnom za Ilindan, u Vukovsku Sabor za Pantelindan gdje bijaše i osvećen obnovljeni spomenik vukovskim mučenicima.  Takođe je propraćeno i osvećenje nove ograde i kapije na mjesnom groblju u Gornjem Malovanu.

Da još jednom pomenemo  25. oktobra 2006. godine, naš sajt Malovan.net, ugledao je svjetlost dana  zahvaljujuću Draganu i Marku Vavanu, Mirku i Milanu Duvnjak, Jovi-Joši Mariću iz Engleske, a odakle bi ako ne malovčani iz Engleske, ima tu neke simbolike.

Pored sajta i dalje uspješno funkcioniše i face book Malovan na internetu, a sarađujemo na obostrano zadovoljstvo i sa Zavičajnim udruženjem kuprešana „Međaš“ te ustupamo jedni drugima tekstove, fotografije, linkove i slično. Ove godine nas je naš zemljak Jovo Bajić počastio sa nekolika svoja teksta koji su bili osvježenje i bili su veoma dobro prihvaćeni i čitani, da ga dragi Bog poživi. Takođe u vrijeme korone mnoge tekstove, poruke, preporuke, savjete,  naše braće o. Saše i o. Smona J.Turkića preuzesmo, pročitasmo i prihvatismo ali i mnogo naučismo o Hrišćanstvu i Pravoslavlju, da ih dragi Bog poživi u njihovoj svetoj misiji očuvanja Pravoslavlja i privrženosti našoj visoravni i rodnom kraju, te njihovim svakodnevnim humanitarnim aktivnostima.

I ove 2020. godine nastavlja se trend mortaliteta u našim selima pa  Malovanu i malovčana rasutih po cijelom svijetu, tako nas napustiše  Stoja Marić udova Trivuna, Gojko Kanlić zvani Goga-Gojčilo, Ljeposava Vavan udova Milana, Milica Duvnjak udova Sime, Cvita Kanlić zvana Cvitica, Slobodan Jarčević, porijeklom sa Kupresa.                                                                                                                

Na kraju šta reći, četrnaest godina smo zajedno, dogodine ako Bog da slavimo jubilej petnaestogodišnjicu, zar je malo,  našem sajtu želimo  još mnogo godina postojanja i praćenja života i rada naših malovčana, njihovih komšija i prijatelja, jer ovaj sajt je širio i širi ljubav, prijateljstvo, dobre odnose i vibracije, a veoma često i nostalgiju za ljudima, krajem, običajima.

Neka nam je uspješna i berićetna četrnaestogodišnjica sajta Malovan.net.

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:
tragam ya stankom vavanom
smiljana, vojvodina, 04. нов 2020.

Facebook komentari