Naše selo Donji i Gornji Malovan pod planinom Malovan, skromno, svečano i u duhu pravoslavne tradicije danas je proslavilo krsnu slavu Hrama i sela Vidovdan.

Vidovdan 2020
28.6.2020.

/ Malovan, Kupres FBiH 28. juna 2020. godine/ Naše selo Donji i Gornji Malovan pod planinom Malovan, skromno, svečano i u duhu pravoslavne tradicije danas je proslavilo krsnu slavu Hrama  sela Vidovdan.

                        Molitvu i lomljenje slavskog kolača obavio je naš paroh Marko Đurić  uz  svesrdnu pomoć Aleksandra Šebeza i popadije Vanje. A kumovi slave ove godine bijaše Budinka Borićeva sa svojim porodicom, pripremiše slavski kolač i koljivo. Kuma za sljedeću godinu će biti Rajka Marić Milkina i Đokina iz Doline. Nakom molitve obavljena je tradicionalna litija oko Hrama na kojoj učestvovaše svi prisutni a časni krst nosiše Nemanja Vavan,  kum hrama Dragan Vavan, koji već tradicionalno nosi krst na litiji iz poznatih razloga blokade granica i ograničenog kretanja zbog pandemije kovid 19 nije mogao prisustvovati, barjake David Marić-Dadi, Petar Marić unuk Vule Marića i Velibor Borić Zjajić a ikone prisutna djeca i žene. Sve skromno i u duhu preporuka zdravstvenih organa, a u skladu sa pravoslavnom tradicijom. Nakon litije obavljen je parastos poginulim vojnicima i civilima iz otadžbinsko-odbrambenog rata. Pošto je bilo planirano da se ove godine u porti hrama organizuje Trpeza ljubavi ista nije obavljena zbog poznatih razloga pandemije kovid-19 te je  odgođena za narednu godinu ako Bog da.

            Dan bijaše onakav  kako se samo poželjeti može, sunčan lijep, sa ponekim oblačkom, a Malovan sav okićen vidovdanskim cvijećem, uzvišen, srećan što nas gleda i što smo pod njegovim skutima, kod crkve Lazarice koja je prirasla uz Malovan a u našim srcima je odavno. Mnogi naši malovčani su bili planirali doći u rodni kraj za Vidovdan iz Amerike, Kanade, Australije, mnogih evropskih zemalja, ali viša sila ih spriječi i odgodiše dolazak za neki drugi put, nadajmo se da će tako i biti.

            Danas svima nama duša bijaše ispunjena nekom posebnom blagošću, mirnoćom, zadovoljstvom, nekim posebnim treptajem srca.Rastasmo se sa nadom da ćemo se dogodine u većem broju i sa više naših potomaka i narednog Vidovdana okupiti u rodnom kraju.

                                                                                                           

Zoran Duvnjak

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:

Trenutno nema komentara na ovaj tekst.

Facebook komentari