Trinanaest godina se druži sa vama Malovan.net, razglednica iz rodnog kraja, lokaliteta koji najviše volimo, gdje smo rođeni, odakle smo pošli i uvijek se vraćali, bar u mislima, snovima, sjećanjima, tu su naši korjeni i korjeni naših predaka.

Malovan.net trinaest godina sa vama
8.12.2019.

Dragi poštovaoci  25. oktobra 2006. godine, naš sajt Malovan.net, ugledao je svjetlost dana  zahvaljujuću prije svega Draganu i Marku Vavanu, Mirku i Milanu Duvnjak, Jovi-Joši Mariću iz Engleske, a odakle bi ako ne malovčani iz Engleske, ima tu neke simbolike.

Pored sajta uspješno funkcioniše i face book Malovan na internetu, na kojoj smo svi zajednički mnogo aktivniji jer je takav medij, mnogo jednostavniji, pristupačniji, savremeniji i lakši je za komuniciranje, većina nas ima svoj facebook profil, a od prošle godine izvršeno je poboljšanje protoka informacija i uvezivanje sajta i facebook profila, na što ste svi već navikli. Ali ove godine u julu mjesecu je u rad puštena nova internet prezentacija malovana na dobro poznatoj adresi www.malovan.net. Internet prezentacija Malovana, zajedno sa mobilnim aplikacijama za Android i Apple iOs uređaje, te našim Fejsbuk profilom, ima za cilj još bolje informisanje i povezivanje Malovlčana. Osim osvježenog grafičkog izgleda prezentacije, našeg novog slogana i logotipa "Malovan u srcu" i promjene najnovijih veb tehnologija, na internet prezentaciji najinteresantnija novost je "Malovanski kviz" u kom možete provjeriti vaše znanje o istoriji, geografiji, tradiciji i ljudima Malovanjskog kraja.

Idejni tvorac i donator sredstava redizajn i doradu internet prezentacije je kao i do sada Dragan Vavan iz Engleske, a tehnički dio posla su odradili naši stalni saradnici, ekipa Kreativnije (www.kreativnije.com).

Ove godine kada naš sajt proslavlja trinaesti rođendan, kuprešani održaše u Novom Sadu Šesnaesti kupreški sabor, zatim kuprešani koji žive u Republici Srpskoj početkom aprila formraše Zavičajno udruženje kuprešana zanimljivog naziva „Međaš“ i u Banja Luci uspješno održaše Prvo kupreško veče, na kojem se okupi oko 250 kuprešana, sastaše se kupreške i kuprešani koji formiraše svoja nova domaćinstva u mnogim mjestima Republike Srpske i Srbje, a porjeklom su iz Šemenovaca, Novog Sela, Mrđenovaca, Blagaja, Rastičeva, Donjeg i Gornjeg Malovana, Rilića, Zanagline, Ravnog, Mušića, Bućovače, Vukovskog, Kukavica, Botuna, Mračaja, Brda, da se vide, popričaju o rodnom kraju, neki da se upoznaju, a na kraju da se i provesele. propratismo i  promociju knjige našeg kuprešaka-vukovljaka, novinara i publciste Jove Bajića pod naslovom "Kupreška ognjšta, zborišta  i zgarišta". Zatim tokom ljeta na Kupresu se više puta sastasmo mnogi kuprešani, za Duhove i Petrovdan kod našega hrama u Novom Selu, dana 27.07. 2019. na kupreškoj visoravni takođe u Novom Selu, opština Kupres RS održasmo, već tradicionalni „Sabor kod Krsta“ na Debelom brdu postavljen prije pet godina na inicijativu i u organizaciji braće Tukić o. Saše i Simona Turkić,  uz blagoslov i maksimalnu podršku našeg kupreškog paroha o. Marka Đurića, na Vidovdan kod naše Lazarice u našem Malovanu, za Ilindan kod hrama Sv. Ilije u Ravnom, na Pantelindan kod hrama Uspenja presvete Bogorodice u Kudiljima. Na svom tim svetkovnim slavama okupi se veliki broj vjernika, naših kupreških Srba, njihovih potomaka, a na tim zborovima mnogi od vas priključiste se prikupljanju humanitarne pomoći našoj kupreški, heroini Slobodanki Škobić, koja nakon teške saobraćajne nezgode ostade nepokretna. Sada se Slobodanka nalazi u klinici u Novom Sadu, zahvaljujući svima vama dobrim ljudima, obavila je već dvije operacije matičnim ćelijama i polako staje na sopstvene noge, zaželimo joj uspješan oporavak i da nam se vrati na sopstvenim nogama. Takođe smo propratili aktivnost prikupljanja novčane pomoći još jednoj našoj heroini malovanjki Stanslavi Marić Lekinoj, koja se dugo bori sa opakom bolešću i nadajmo se da će se izboriti jer je Stanislava prava heroina.

Naš Malovan.net sve navedene aktivnosti je propratio, učestvovao u mnogim akcijama, podržavao naše ljude, objavljivao vijesti o svim događajima, aktivno učestvovao od početka u formiranju Zavičajnog udruženja kuprešana „Međaš“ pružio mu svu logističku i dio finansijske podrške i nadajmo se da će i dalje zajednički djelovati naš sajt i sajt ZU kuprešana „Međaš“. Takođe u svojstvu predstavnika ZU "Međaš" učestvovasmo i na Skuptini saveza srpskih udruženja "Zavičaj" u bratskom Glamoču, da razmijenimo informacije i iskustva, problema i rješavanja istih kod naših povratnika na svoja ognjišta.

 I ove 2019. godine nastavlja se trend mortaliteta u našim selima pa i Malovanu, mnogi malovčani nas napustiše, ove godine dvanaest, umriješe, odoše na onaj svijet, a i to nas sve na kraju čeka, kada god možemo odemo na naša groblja da upalimo svijeće i pomolimo se za njihovu dušu, mnoga ognjipta se ugasiše i od ono malo malovčana što se vratiše. Ove godine nas napustiše:  Predrag Vavan,  Gospova-Gospa Marić, Momčilo Momo Marić, Mirko Mirišan Duvnjak, Stana Milanovica Marić, Stana Ćanka Vavan, Ruža Duvnjak, Mladen Milana Kanlić, Mile Mitra Duvnjak, Vlade Švladan Marić, Dušan Riste Duvnjak, Marinko Zjajić.                          

Na kraju šta reći, trinaest godina smo zajedno, ovo ipak nije nesrećan broj, zar je malo,  našem sajtu želimo  još mnogo godina postojanja i praćenja života i rada naših malovčana, njihovih komšija i prijatelja, jer ovaj sajt je širio i širi ljubav, prijateljstvo, dobre odnose i vibracije, pozitivnu energiju a veoma često i nostalgiju za ljudima, krajem, običajima, ali ipak uz pjesmu kao što je ona „Malovane visoka planino i kupreška zelena dolino, ko kupreške napije se vode sa Kupresa taj ne zna da ode“, pjesma kaže jedno a život sasvim drugo, odoše mnogi sa Kupresa, neki nekada silom a sada sve više milom.

Da ste nam živi i zdravi i zdravi.

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:

Trenutno nema komentara na ovaj tekst.

Facebook komentari