Dana 23.11.2019. godine u Banja Luci, u Motelu Ortodoks u organizaciji Zavičajnog udružrnja kuprešana „Međaš“ održano je PRVO KUPREŠKO veče.

Održano Prvo Kupreško veče u Banja Luci
24.11.2019.

Dana 23.11.2019. godine u Banja Luci, u Motelu Ortodoks u organizaciji Zavičajnog udružrnja kuprešana „Međaš“ održano je PRVO KUPREŠKO veče.

Iako se kuprešani, rasuti po cijelom svijetu, okupljaju već šesnaest godina u Srbiji naizmjeniično u Novom Sadu i Beogradu, ukazala se potreba da se pored ovogao okupljanja takva tradicija nastavi i u Republici Srpskoj jer mnogi nisu u mogućnosti da putuju na sabore u Srbiju. Tako se ove prve godine okupi više od 200 kuprešana, njihivih potomaka, prijatelja, kumova, svih onih koji su na bilo koji način vezani za našu visoravan, koju od milja  zovemo i Mali Sibir.

Na Kupreškoj večeri obavljena je promociju knjige našeg kuprešaka-vukovljaka, novinara i publciste Jove Bajića pod naslovom Kupreška ognjšta, zborišta  i zgarišta.

Takođe  svoje knjige koje se uglavnom bave tematikom Kupresa i kupreškog kraja je izložio novinar, pisac, putopisac, Dušan Marić, poznatiji po nadimku Jutel. 

Prisutnima se obratio  predsjednik ZU kuprešana "Međaš" Pero Lugonja, koji je poželio dobrodošlicu kuprešanima, njihovim prijateljima i gostima. Zatim načelnik opštine Kupres RS Gojko Šebez, srpski predstavnik u OV Kupres FBiH Mlađen Pavlica, kupreški paroh o. Marko Đurić, Dane Marić jedan od naših komandanata i legendarni major Šukerović, kako smo ga od milja zvali, Dušan Marić, pisac i putopisac učesnik dosta bitaka na Kupresu, Goran Zubić, naš kuprešak, blagajčanin pomoćnik ministra u Vladi RS, Radovan Grajić predstavnik Sekretarijata za izbjeglice u Vladfi RS i naš komšija, glamočak. Voditelj programa je  bila naša malovanjaka 100% Valentina Duvnjak. Takođe kuprešane je posjetio i obratio im se gradonačelnk Banja Luke Igor Radojičić, istakavši da su sva udruženja, koja djeluju na području Grada značajna jer njeguju kulturu, običaje i tradiciju kraja iz kojega dolaze i zaželio dug i plodonosan rad, da se još dugo godina sastajemo i baštinimo tradicije Kupresa i kuprešana. Djevojke u našoj srpskoj tradicionalnoj narodnoj nošnji Anđelka Spremo i Aleksandra Duvnjak su poželjele dobrodošlicu gostima tradcionalnom korom hljeba i solju.

Uz bogat kulturno-umjetniški program u kojem su učestvovali:

- Floyd band Banja Luka, na čelu sa Aleksandrom-Acom i Davidom Duvnjakom,

- KUD "Mladost" Banja Luka, na čelu sa Milenom Marić našom kupreškom,

- Narodni guslar Ljubomir Pavlović, naš zemljak i rado viđen gost na okupljanjima kuprešana,

- Đoko Marić, vokalni solista kuprešak od glave do pete, opjevao Kupres njegove ljepote, brda i doline,

- Krajška grupa Blagaj sa izvornim pjesmama iz Krajne i sa Kupresa.

Sastaše se kupreške i kuprešani koji formiraše svoja nova domaćinstva u mnogim mjestima Republike Srpske i Srbje, a porjeklom su iz Šemenovaca, Novog Sela, Mrđenovaca, Blagaja, Rastičeva, Donjeg i Gornjeg Malovana, Rilića, Zanagline, Ravnog, Mušića, Bućovače, Vukovskog, Kukavica, Botuna, Mračaja, Brda, Begova Sela, da se vide, popričaju o rodnom kraju, neki da se upoznaju, a na kraju da se i provesele.

Naša voditeljka programa Valentina je prisutnima prenijela pozdrave arhimandrita Arsenija Matića, rođenog u Blagaju, profesora Karlovačke bogoslovije, igumana manastira Bešenova na Fruškoj gori, zatim od Slobodanke Škobić koja se u klinici u Novom sadu oporavlja i obavlja potrebne vježbe nakon operacije matičnim ćelijma, kako bi ponovo stala na noge nakon teške saobraćajne nezgode, a za koju su mnogi kuprešani prkupljali novčana sredstva potrebna za operaciju.

Još dugo godina se sastajali dragi Kuprešani pod okriljem našega i vašega Međaša, vidimo se i dogodine u većem broju.

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:

Trenutno nema komentara na ovaj tekst.

Facebook komentari