Kao što sam pisao o Dušanu Duvnjaku zvanom Duda iz Donjeg Malovana da je na njegovom grobu iznikla velika lijepa jabuka, koja je počela da rađa plodove, tako ove 2019. godine primjetih da je i iznad groba Anđe Kanlić u istom groblju izrasla, tačno iza spomenika, jedna mlada lijepa jabuka sa dva stabla iz jednog korjena, sam sebi rekoh, „Bože dragi vidi i kod Anđe, kao i kod Dude izrasla na grobu jabuka“.

I na grobu Anđe Kanlić  u Donjem Malovanu iznikla  jabuka
29.9.2019.

U Malovanu ove 2019. godine, malo, malo pa se skupimo u groblju, odlazi jedno po jedno od one naše još preostale starčadi,  selo se prazni a novih stanovnika nema, u januaru, tačnije na Bogojavljenje umrije Gospova Marić zvana Gospa supruga od Vlade Marića Vladike sa Privije, u junu umriješe Momo Marić -Đokin i Mirko Duvnjak-Mirišan isti dan, zatim Marić Stana-Milanovica, Marić Ljepa - Pejunovica, pa Stana Vavan zvana Ćanka supruga od Davida Vavana rođena Kanlić, David Marić Ristetinov, on doduše umrije u Njemačkoj a bi sahranjen u okolini Novog Sada, Ruža Duvnjak rođena Kanlić udova Slavka Đućkova umrije u Engleskoj gdje je i sahranjena, a sve tokom ovoga ljeta gospodnjega.  

Kao što sam pisao o Dušanu Dunjaku zvanom Duda iz Donjeg Malovana, na Kupresu je običaj da se na grob pokojnika, nakon ukopa obavezno ostavlja litar rakije, na krst peškir i vunene čarape ili terluke i obavezno jabuka. To bi se uglavnom ostavljalo da namjernik prolaznik popije gutljaj rakije i preda pokoj duši umrlom, siromašni bi obično uzimali čarape i peškir a jabuka bi uglavmom na grobu istrunula. E od jedne takve jabuke na Dudinom grobu je iznikla velika lijepa jabuka koja je počela da rađa plodove, iako kupreški kraj nije poznat po voćarstvu zbog svoje surove klime. Ali na Dudinom grobu jeste. Kada je jabuka iznikla davnih sedamdesetih godina prošlog vijeka neki su govorili da je Bog dao da Dudi iznikne spomenik na grobu jer nije imao muških nasljednika-sinova, međutim njegovi naslednici su pored jabuke podigli i nadgrobni krst. Tako posjećujući naše groblje u ljeto 2019. godine nakon smrti moga oca Mirka Duvnjaka Mirišana, te obilazeći grobove svojih komšija kumova, prijatelja zastadoh pored jednoga groba a to je grob Anđe Kanlić, rekoh da fotografišem njen grob, dosta puta me dočekala i ispratila, ne samo mene nego svu našu djecu koja su prolazila kroz zaselak Kanlići odlazeći u školu, na studije, vojsku, i vraćajući se  kada god bi naišli vidjeli bi Anđu zvali su je od milja Anđara. Uvijek bi joj Boga nazvali a ona upitala „Okle iđete, jeste sustali, pozdravte roditelje, jeste mi vidili Savicu, di je Baja, je li Slavko kod kuće“ i tako. Kod Anđe je uvijek bilo priče, živjela je sama u svojoj kućici u Kanlića selu taman pored puta, pješačke staze kuda bi se kroz selo prolazilo. Ja sam je bolje poznavao od ostale djece jer je njena najstarija kćerka Savica bila udata u našu Mijajlovića prodicu za Predraga Duvnjaka zvanog Baju. Da se vratim grobu Anđinom, fotografišem grob kada tek primjetih da je i iznad njenog groba izraska, tačno iza spomenika, jedna mlada lijepa jabuka sa dva stabla iz jednog korjena, sam sebi rekoh, „Bože dragi vidi i kod Anđe, kao i kod Dude izrasla na grobu jabuka“. Tako razmišljam, poredim, Duda nije imao muških potomaka, pa mu umjesto spomenika izraste jabuka, A Anđa kontam u sebi imala je kćeri Svicu, Zorku, Maru, pa da ni ona nije mala muških nasljednka, pa i kod nje iznad glave iza spomenika izraste lijepa jabuka, šta li je to Bože dragi, kako baš ne izraste još iznad ni jednog groba nego kod Anđe i Dude, da li je sudbina, Božija volja, ili nešto drugo navodi čovjeka na razmišljanje, najbolje da sami prosudimo.

Anđa je rođena 1915. godine kći Marka Marića zvanog Marketina Jović a udovica ostala još u onom ratu, njenog muža Branka i još dvojicu njegovih Kanlića ubiše partizani kod malovanjskih lokava 1943. godine, ni krive ni dužne, kao izdali ih. Ostala Anđa sa troje male djece, tri kćerke Savica,  Zorka i Mara. Namučila se Anđa dok je djecu odgojila, na salamet izvela, poudala, kasnije joj Mara rano umrije osta opet sirotinja.  Iza Mare ostade dvoje nejake djece Miroslav i Radmila, ali opet dragi Bog pratiše Anđu, jedno unuče Miroslava odhrani i na pravi put izvede tetka po ocu Cvita a drugo Radmilu na pravi put izvede te udade, tetka po majci Savica. Baba Anđa je nekako bila najviše vezana za kđerku Savicu i o njoj se Savičina porodica najviše i brinula. Opet dođe novi nesretni rat, opet Anđa krenu u zbijeg, napusti svoje ognjište, napusti Kanlića kosu, s kim će nego sa svojom Savicom i njenom porodicom, tako premještajući se od nemila do nedraga preko Kupresa, Šipova, Banja Luke Anđa se skrasi u Prnjavoru, tu je živjela sa porodicom svoje Savice sve do 2001. godine kada se upokoji i sahraniše je u njenom Malovanu, tamo gdje je rođena, gdje je većinu svoga života i provela, gdje je provodila i lijepe a i teške trenutke života, puno više je bilo ovih drugih, teških. Smiri se pod skutima svoga Malovana i na grobu iznad njene glave kao znak života izniče lijepa jabuka sa dva stabla iz jednog korjena.

Inačen na osnovu Hronike kupreškog sela Donji Malovan autora dr.Koste Duvnjaka, Branko Jovin Kanlić rođen 1914. godine,  oženjen Anđom Marić iz Donjeg Malovana. Imlali su tri kćerke, Savicu rođenu 1936. godine udata za Predraga Duvnjaka Baju,  Zorku, rođenu 1938. godine, udata za Marka Marića zvanog Markan i Maru rođenu 1940. Godine, udata za Slavka Duvnjaka Đorđića.

Kćerke Savica i Zorka sa svojim porodicam su nakon smrti Anđe, istoj sagradile spomenik na kojem piše "KANLIĆ ANĐA 1915-2001, spomenik podižu ćeri Zorka i Savica sa porodicama". Ali pored spomenika na Anđinom grobu svjedoči i jabuka. Počivaj u božijem miru naša baba Anđo.

 

                                                                                     

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:
U ime svih potomaka babe Andje Zorane puno ti se zahvaljujem na ovom lepom secanu na nasu babu Andju a ta jabuka je simbol njene dobrote i plemenosti
Miroslav Duvnjak, Sidnej Australija, 01. окт 2019.

Facebook komentari