10. авг 2010.

Đajići – Zjajići: Porijeklo i vrijeme pojave na Kupresu

Kao što se iz samoga naslova vidi, ovaj materijal o porijeklu Zjajića (staro prezime Đajići) pisan je uz pismo koje je autor uputio katoličkom svešteniku Gospodinu Džaji Opatu Miroslavu, u cilju dokaza gospodin Džaji i doktoru Draganoviću da nisu u pravu kada u svojoj knjizi Sa Kupreške Visoravni (izdanoj 1970. godine) hoće da pobiju konstataciju Borivoja Milojevića, izaslanika Srpske Akademije nauka, koji je 1920. i 1921. godine popisao porijeklo stanovništva na Kupresu i konstatovao da Đajići u G. Malovanu potiču iz Hercegovine i da su tu od početka XVII vijeka.

Balada „Šuičkinja Mara" ili „Građa za lep srpski roman"
18. јул 2010.

Balada „Šuičkinja Mara" ili „Građa za lep srpski roman"

Dva puta u razmaku od jedne decenije: 1829. i 1838. godine, na dva poprilično udaljena kraja na prostorima gde je tada živeo srpski narod, na Kosmaju u Šumadiji n u Sinju u Dalmaciji, Vuk Karadžić se sreo sa jednim istovetnim narodim motivom. Dva momka se istovremeno zaljubljuju u jednu devojku, a ona voli obojicu i ne može da se odluči koga da izabere. Onda sve troje nalaze rešenje. Dogovore se da se devojka popne na vrh planine, a da oni ostanu ispod planine i da, kad im devojka da znak, potrče, pa ko prvi stigne do cilja — devojka će biti njegova. Trka se tragično završava. Zaljubljena srca dvojice mladića ne uspevaju da izdrže pakleni napor trke uz strminu i padaju mrtvi, jedan nadomak cilja, a drugi na cilju. Ni devojka u tom trenutku ne može da podnese nesreću koja se neočekivano dogodila, a kojoj je ona bila uzrok, pa se istog trenutka ubija.

Vukovska crkva
20. јул 2006.

Vukovska crkva

Tačno je da je vukovska crkva Blagoveštenja Presvete Bogorodice, sazidana 1860. godine, jedna od najstarijih hrišćanskih bogomolja u ovom delu Bosne, stekla zakonske uslove da bude proglašena za spomenik kulture i da se o njoj brine država. Ova crkva je taj status zaslužila zbog svoje starosti, arhitekture i istorijskog značaja.