Dragi moji, jutros u Beogradu sam razgovarao sa svojim ocem Zjajić Nedeljkom (1929) o učiteljima u Malovanu. On mi je naveo neka imena koja do sada nisam zapazio i dobijene informacije hoću da podijelim sa svima koji posjećuju ovu stranicu.

1.11.2010.

Dragi moji, jutros u Beogradu sam razgovarao sa svojim ocem Zjajić Nedeljkom (1929) o učiteljima u Malovanu. On mi je naveo neka imena koja do sada nisam zapazio i dobijene informacije hoću da podijelim sa svima koji posjećuju ovu stranicu. Naime po njemu iza Ljubomira Ćulafića učitelj je bio RADOMIR TUCAKOVIĆ. Za Radomira se pričalo da je bio organizovan. To bi trebalo značiti da je bio član KPJ.

Iza njega, a prije Milana Bogdanovića je bio MIHAJLO TOPIĆ. Interesantna je činjenica da je moj otac ovog svog učitelja sreo u Beogradu 1995. godine i da su se međusobno prepoznali!!! Susretu i prepoznavanju je prisustvovao i moj tetak, a očev zet Lazo Vasić Lazi ništa nije bilo jasno, jer kako shvatiti da su se prepoznali nakon 56 godina.

Poslije Milana Bogdanovića neko vrijeme 1941. godine učitelj je bio OTON KOLERA. Za njega kaže da je nosio crnu uniformu i da je bio pripadnik ustaškog pokreta i da nikada nije smio spavati u školi, nego je na spavanje išao u Ćamalić. Poslije II svjetskog rata moj otac kaže da je škola počela raditi 1947. godine i da je prvi poslijeratni učitelj bio VITOMIR MITIĆ.

Poslije njega su došla dva mlada crnogorca. Jedan je imao brkove i kako se moj otac sjeća zvao se Radomir Bojović. Kaže da je bio veliki boem. Platu bi popio u roku od nekoliko dana pa su mu iz sela žene slale nešto za jelo da preživi. Imena drugog crnogorca se nije mogao sjetiti. Za Vladu Miletića kaže da se oženio iz Malovana i to Đikinom kćerkom.

Bio je badže Manojli Vavanu, a kasnije su on i žena mu emigrirali u Englesku pa u Ameriku. I moj otac se sjeća roditelja učitelja Miletića. Kaže da su i njih oboje bili učitelji. Jednom prilikom moj djed Stojan Zjajić ih je pozvao na ručak i eglenu. Sve je išlo po redu dok se neko iz komšiluka nije na brzinu napio i to druženje prekinuo. Otac je spominjao i ostale učitelje koji su već nabrajani kao što je Drago Ivić, Rašo, Čađo, Vlado Veljko i druge.

Mislim da je uz ova nova imena slika o učiteljima puno kompletnija. Moj otac kaže da će se sigurno sjetiti i imana drugog mladog crnogorca pa ćemo i njega dodati. Ako uz ove praznike budem u prilici pokušaću o ovome popričati sa Jovom Despinića. Mislim da bi i on mogao navesti neki dobar podatak o navedenoj temi. Neka ste živi zdravi i veseli i neka su vam sretni praznici.