Jovo Despinić Jovica malovčak, trgovac, pjevač
25. дец 2020.

Jovo Despinić Jovica malovčak, trgovac, pjevač

Malo je Malovčana koji se mogu isto tretirati kao gornjačani i donjačani a jedan od njih jeste Jovo Despinić od milja zvani Jovica, rođen, odrastao, porodicu formirao u Gornjem Malovanu a veći dio radnog vremena proveo u Donjem Malovanu u svojstvu trgovca, prodavača u prodavnici mješovite robe preduzeća ŽITOROD a kasnije INPO. Zatim dobar pjevač izvornih narodnih pjesama, dobar čovjek uljudan, smiren a opet pun duha i razgovorljiv, to je ukratko naš Jovica.

Đoko Marić zvan Đokica malovanjski ambasador u Kupresu
06. сеп 2020.

Đoko Marić zvan Đokica malovanjski ambasador u Kupresu

Tema ovoga teksta jeste još jedan Malovčak a to je Đoko Marić zvani Đokica koji je bio je u svoje vrijeme najznačajniji činovnik iz Donjeg Malovana pa ga šereti kao što je knez Marinko Marić, Vukan Janjkića i još neki prozvaše malovanjski ambasador u Kupresu. Kome god bi bilo šta trebalo u Kupresu najprije se obraćao Đokici pa bi dalje išao da ostvaruje neka svoja prava. Đokica je bio ne samo državni činovnik nego i mnogo više što ćemo obraditi u nastavku.

Prsten pokojne Rose Mašić
30. авг 2020.

Prsten pokojne Rose Mašić

U nedjelju 22. oktobra 2017. godine u Gornjem Malovanu na Kupresu osvećen je obnovljeni spomenik za 115 žrtava fašističkog terora 1941-1945. godine iz Gornjeg Malovana, koji je devastiran tokom prethodnog rata. Spomenik je obnovljen dobrovoljnim prilozima malovčana i njihovih prijatelja. Hvala svima onima koji su pomogli obnovu spomenika i tako od zaborava otrgli gornjemalovanjske mučenike.

Skoro polovina svih đaka u školu na Kupresu RS dolazi iz jedne porodice
25. нов 2019.

Skoro polovina svih đaka u školu na Kupresu RS dolazi iz jedne porodice

Proslavismo Prvo kupreško veče u Republci Srpskoj, Banja Luci, u organizaciji ZU „Međaš“ sastaše se mnogi kuprešani, njihovi, kumovi, prijatelji, potomci, lijepo bijaše. Što naziv uruženju dadosmo baš Međaš, pa na Kupresu odavno postoje međaši, od Rima preko srednjeg vijeka, jedne, druge Jugoslavije pa do današnjih dana, uvijek su tu postojale neke međe, tako i nakon Dejtona postoje dva Kupresa, jedan u FBiH, drugi u RS, a dejtonska međa prolazi kroz, sela, kuće, livade, planine, njive, tako na primjer u Mrđenovcima kuća u RS a štala u FBiH ili obrnuto, oranica u RS livada u FBiH, armen u RS...

I na grobu Anđe Kanlić  u Donjem Malovanu iznikla  jabuka
29. сеп 2019.

I na grobu Anđe Kanlić u Donjem Malovanu iznikla jabuka

Kao što sam pisao o Dušanu Duvnjaku zvanom Duda iz Donjeg Malovana da je na njegovom grobu iznikla velika lijepa jabuka, koja je počela da rađa plodove, tako ove 2019. godine primjetih da je i iznad groba Anđe Kanlić u istom groblju izrasla, tačno iza spomenika, jedna mlada lijepa jabuka sa dva stabla iz jednog korjena, sam sebi rekoh, „Bože dragi vidi i kod Anđe, kao i kod Dude izrasla na grobu jabuka“.