BOŽIĆNI OBIČAJI KUPREŠKIH SRBA               (Hristovo rođenje ili obnavljanje mladog sunca)
12. јан 2021.

BOŽIĆNI OBIČAJI KUPREŠKIH SRBA (Hristovo rođenje ili obnavljanje mladog sunca)

Božićni običaji kupreških Srba, kao i kod svih Srba, odišu drevnošću koja zrači iz skladnog spoja hrišćanskih i predhrišćanksih obreda što se izvode u kući, za božićnom trpezom i oko kuće. Sudeći po organizaciji i redosledu božićnih obrednih radnji i po poređenjima sa božićnim običajima u susednim i nekim daljim krajevima, čini se da su kupreški Srbi, zahvaljujući geografskoj izolovanosti predela u kojima su živeli, sačuvali brojne obrede koji su se bili ustalili još u vreme srednjovekovne bosanske države.,

Stevan i Petra Duvnjak  kršteni  u našoj Lazarici u Malovanu
29. нов 2020.

Stevan i Petra Duvnjak kršteni u našoj Lazarici u Malovanu

Odavno u našoj Lazarici ne bijaše krštenja, ali ove 2020. godine se krstiše Stevan i Petra Duvnjak sin i kćerka Dule Duvnjaka i to baš u vrijeme Krsne Slave Duvnjaka Svetog Kralja Stefana Dečanskog, neka i je Bogom blagosloveno krštenje i sve čestitke, a čestitke i našem o. Marku Đuriću koji krsti ovo dvoje malih Duvnjaka.

Poziv u ime OO Gornji Malovan
07. окт 2020.

Poziv u ime OO Gornji Malovan

Gornji Malovan je selo na kupreškoj visoravni, neposredno uz Zimsko-rekreacioni centar Čajuša i hotel Adria-ski, gdje dolazi veliki broj turista koji se odmaraju na svježem vazduhu i planinskoj klimi. Zašto ići na Zlatibor Alpe ili Kopaonik kada imamo rodnu grudu Malovan. Zato je u Gornjem Malovanu ovih jesenjih dana bilo dosta radno, naime mala grupa entuzijasta, bila je angažovana na popravci prilaznog puta ka selu te poravnavanju terena i uklanjanju dijelova porušenih objekata, koji su bili više na smetnju nego od koristi.

Četrnaest godina sa vama Malovan.net
04. окт 2020.

Četrnaest godina sa vama Malovan.net

Evo već četrnanaest godina se druži sa vama Malovan. net, razglednica iz rodnog kraja, sajt koji opisuje događaje, stanje, bitisanje, odlaske, život iz rodnog kraja a takođe i život naših malovčana rasutih po cijelom svijetu. Ova 2020. godina po mnogo čemu specifična, sami početak bijaše dosta neobičan od marta do juna bijasmo zatvoreni u sopstvene domove u cijelom svijetu, da čovjek ne povjeruje tako naglo sve da se zaustavi, nakon juna malo se otvorismo ali i dalje živimo, ostajemo i opstajemo sa napasti savremenog svijeta virusom covid-19.