Kosa kovanica

-

-

Svaka kuća u Malovanu je imala više kosa kovanica, odnosno svaka muška glava je imala bar po jednu kosu. Mnogi malovčani su veoma mali počeli da kose ljutu kuprešku travu. Najbolje kovanice su u Malovanu bile iz Mrkonjić Grada Pravdićke, Duvnjakuše...

Kosidba bi poinjala otprilike oko Vidovdana to jest poslije Strljanice-Dana kosidbe na Kupresu a završavala bi u kasno ljeto jer je trebalo nakositi dovoljno sijena da bi se stoka ishranila.

Mladići su veoma rano počinjali kositi jer je trebalo dosta kosaca da bi se dovoljno sijena prikupilo. Tako da se bilježi da su nei počeli kositi i sa desetak godina života.

Poznate su u Malovanu i velike mobe kosaca gdje bi se znalo okupiti o 30-40 kosaca kod jednog domaćina kako bi se što više trave pokosilo u što kraćem periodu. U takvom mobama znalo se ko je kosibaša, ko kosi a kovodu nosi, ali isto tako i mladi neiskusni kosci bi nailazili na velike poteškoće jer se nisu najbolje mogli uklopiti u koševinu,  dok oni stari iskusni bi sa lakoćom kosili i uz put i pjevali. Ali zato su svi imali veoma dobre kose kovanice koje su uglavnom kovane U Mrkonjić Gradu a kupovane su na Strljanici. Cijena kose se uglavnom kretala oko 100 njemačkih maraka.