Седамнаест година дружења вас са Мalovan. nеt, а и сајта, фејсбук профила и инстаграм јесте лијеп осјећај и још увијек опстаје и остаје захваљујући прије свега вама. Сајт је већ одавно озбиљан медиј, који описује догађаје, стање, битисање, одласке, повратке, доласке из родног краја и у родни крај а такође и живот наших маловчана расутих по цијелом свијету. Многи сајтови на интернету бијаху отворени, како заживише, тако се и угасише, али наш Мalovan.net опстаје и остаје.

Седамнаест година са вама
11.11.2023.

Циљ формирања сајта те већ давне 2006. године је био тај да се успоставе покидане везе јер смо се разишли буквално по цијелој земаљској кугли, а исто тако да покушамо отргнути од заборава наше обичаје, културу, историју, наше поријекло. Надамо се да уз вашу свесрдну помоћ све више и више остварујемо наш заједнички циљ. Наиме, дана  25. oктобра већ далеке 2006. године, наш сајт Мalovan.nеt, угледао је свјетлост дана  захваљујућу Драгану и Марку Вавану, Мирку и Милану Дувњак, Јови-Јоши Марићу из Енглеске, а одакле би ако не маловчани из Енглеске. Али као и у сваком послу и бригу о сајту воде Драган Ваван и Зоран Дувњак.   Данас је наш Малован максимално заступљен на широко распрострањеним мрежама и види се и у најмањем мјесту на земаљској кугли, тако рећи свијет је постао глобално село, а наше село је дио тога свијета и довољно је само на неком од претраживача укуцати Малован и ето нас, зар није љепота. Такође функционише  и андроид апликација „Малован у срцу“ доступна бесплатно на google Маркету. Апликација има за циљ још боље информисање и повезивање маловчана, те брже Поред сајта и даље успјешно функционише и facebook „Malovan na internetu razglednica iz rodnog kraja“, као и наш најмлађи начин представљања instagram „malovanrazglednica“ има неколико стотина пратилаца.

 

 

И ове године већ традиционално пропратили смо догађаје на нашој висоравни почевши од Божића, Васкрса, Духова, Петровдана и код Крста у Благају, Видовдана код нас у Маловану, Илиндана у братском Равном и Пантелиндана у Вуковску. За Видовдан у Маловану ове и године било је свачано доста нас се окупило код наше Лазарице било нас је више од двије стотине, посебно је ове године било интересантно видјети наше маловчане који дођоше из далека свијета као што су Драган Ваван из Енглеске, Светко Марић и њеогова супруга из Аустралије, Рајко Марић из Канаде, Стана и Анђелко Марић, Давид Даша Марић са супругом Зорицом и кћеркама из Аустралије а само Луке Аћимова било је више од двадесет насљедника, затим из Бањалуке, Србије, домаћи маловчани, компије из сусједних села. Организована је по трећи пут и трпеза љубави коју помогоше многи маловчани како из земље тако и из иностранства, што је такође описано на нашем сајту. Трпеза љубави ако Бог да постаје традиционална да се послије литургије, ломљења славског колача и литије сједе, поприча, евоцирају успомене. Ове године се покренула идеја о градњи сеоског дома у порти храма или самој близини, предузете су одређене активности, али ова идеја по свој прилици није наишла на одобравање једног дијела маловчана па ће се по свој прилици ова активност пролонгирати за неко друго боље вријеме.

И ове 2023. године наставља се тренд морталитета у нашем Маловану и маловчана расутих по цијелом свијету, тако нас напустише Јелица Ваван, дјевојачки Канлић, кћерка Војка, Мирјана Марић кћерка Тодора-Тодина,  Драган Ваван, звани Момо син Предрага, Војислав Канлић звани Бато син Живојина, Петра Машић, дјевојачки Свитлица супруга Предрага, Славко Ваван звани Миле син Славка, Јованка Велемир, дјевојачки Рађен, кћи Јове.

Као резултат рада нашега сајта у припреми је и књига под називом Малован у срцу разгледнице са Купрешке висоравни чији аутор је проф. Зоран Дувњак а она говори о животу Маловчана кроз вијекове, родословима породица које нису обухваћене у књизи др. Косте Дувњака, Традиционалном рјечнику старих ријечи и израза кориштених у Маловану, Маловану на интернету, Духовном животу маловчана, Причама о људима и догађајима који су обиљежили Малован и живот у њему, неколико текстова маловчана објављених на сајту, текст о шијичкињи Мари који нам је уступио Јово Бајић и на крају о маловањскин горибљима.

 

Преносимо само неколико исјечака из књиге:

 

...Марићи кјои нису описани у књизи др. Косте Дувњака, на инсистирање потомака овога рода детаљније описујемо родослов, живот и битисање вијековима ове породице у Доњем Маловану, а и у вријеме писања ове књиге један дио насљедника живи у Маловану или су доступни аутору тако да су консултовани и са задовољством уступили њима доступне податке, како се не би заборавило. На основу казивања Леке Марића, Моминог који је и добио име по једном од предака Леки, Марка Марића и његове супруге Драгице, Зоре Марић, Светозара Светка Марића, Давида Марића, Димитрија Марића и других створила се слика ове породице...

...Једна породица Марића Чолића из засеока Привија живјела је у Доњем Маловану а то је породица већ поменутог Маринка Марића званог Кнез. Њихов предак Спасе био је поријеклом из Новог Села на Купресу а у Малован је дошао у најам код Марића Ристе[1] званог Ристан и пошто се загледао у дјевојку свога господара по имену Госпова звана Госповица којом приликом се родила и љубав, тако да су Спасу[2] Марића Чолића оженили Госповом и дали им један дио земље[3]...

 

... Још двије породице Марића живјеле су у Маловану у засеоку Марића Долина и то породица Станка и Тодора и Ђорђа Марића, који су имали три сестре, једна била удата у Гламоч у породицу Ерцег (баба од Боје Ерцег удате за Канлић Гојка), друга била удата такође у Гламоч у породиву Вулета, док је трећа била удата у пордицу Петковић у Ново Село-Благај на Купресу...

...

 

Породица Залад[4] на Стржањ долази као Мензилџије-службеници поштанске станице око 1848 године. Уговором између Османског царства и Беча из 1790. године Мензилџије су морале вршити комисијску и писмену предају писаних и других пошиљки, a 1826. године донесен је закон да се Менсилџије могу да финансирају и из властитих прихода. Због недостатка писмених људи Беч је предложио Турцима да прихвате већ обучене писмене људе за те послове из Далмације, али да им се  обезбиједи смјештај за породицу и за њихове коње, те да им се то адекватно плати...

И тако даље, овдје су описани родослови Марића, Канлића, Залада, Рађена,  Бајила, Вавана, Иваза, Зјајића, Машића, Кнежевића, Цвијетића те у складу са Законом о заштити личних података, и овим путем још једном  позвамо  све они који не желе да се њихови подаци не објављују да се јаве дају своје примједбе.

           

На крају шта рећи, седамнаест година смо заједно и ако Бог  настављамо даље, нашем сајту желимо  још много година постојања и праћења живота и рада наших маловчана, њихових комшија и пријатеља, јер овај сајт је ширио и шири љубав, пријатељство, добре односе и вибрације, а веома често и носталгију за људима, крајем, обичајима.

Зоран Дувњак


[1] др. Коста Дувњак, исто стр. 280

[2] По казивању Давида Даде Марића једног од насљедника,

[3] Казивање Давида Марића потврдио Рајко Марић,

 

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:

Тренутно нема коментара на овај текст.

Facebook коментари