Дана 28.08.2022 године умро је Љубо Боснић, сахрањен је 31.08.2022. године у мјесном гробљу у Шеменовцима на Купресу.

Умро Љубо Боснић
1.9.2022.

Једно од познатих имена на Купресу крајем прошлог вијека био је Љубо Боснић и његов кафић АС. Љубо је син Душана Дуле Боснића из рода Маретовића (надимак по дједу Марку званом Маре) из Новог Села. Након краћег рада и боравка у Словенији, Љубо се са супругом Минком враћа у родни крај (причало се да је био мајстор каратеа први дан и носилац црног појаса),  једно вријеме ради у ГП "Радник" Купрес а затим се скупа са супругом Минком званом Словенка посвећује угоститељству. Сваки човјек а посебно млади, радник, службеник, ученик, средњошколац познавао је Љубу Боснића јер је тих осамдесетих година прошлог вијека посјећивао његов кафић, који је почео са радим међу првим угоститељским објектима овога типа у Купресу. Много познанстава, љубави а касније и бракови успостављено је у Љубином кафићу АС a многи се и данас са посебном емоцијом се сјећају АС-а Љубе и Словенке. Код Љубе је  било весело, увијек живо, углавном народна музика и ћаскање свих гостију као да су једна породица. Али као и све у животу ни ова идила у Ас-у не потраја дуго, дођоше нека тешка времена народ се подијели, држава се поче распадати поче тежак сукоб, напад на Купрес, рат и у првим борбама Љубо и његова Минка са још једним већина дијелом купрешких Срба бијаше ухапшени и одведени ни мање ни више него у Сплит злогласну Лору. Велике муке су проживјели у том логору а посебно Љубо и његова Минка. Након што су ослобођени враћају се у Купрес, али АС више никада није прорадио, Љубо се посвећује, као и многи помоћи своме народу. Након пада Купреса у непријатељске руке Љубо, као и остали Срби одлази у неизвесност неки други живот, агонију те након краћег боравка у Новом Саду отисну се у далеко Канаду гдје проживи неких тридесетак година у крстарењу Америчким друмовима у својству возача камиона те након пензионисања и смрти супруге Минке врати се у родни крај, али не више у Купрес који му је поред лијепих тренутак и доста  зла нанио, него на Купрес у Ново Село, Јањ, Шипово, Бања Луку. Пошто је био страствени ловац највише времена је проводио на падинама Виторога гдје му и срце престде да куца, гдје се по свој прилици и вратио да живот оконча на својој и нашој Купрешкој висоравни. Упокоји се тихо као почела одвојивши се од свих, иако није био тих, након доласка из лова и директно оде у неку нову причу са многим гостима његовога АС-а који доста прије њега одоше.

Покој ти души наш Љубо, почивај у миру а твојим синовима Марку и Душану, кћерки Маји, унучадима и сестру Мири дубоко саучешће.

 

 

Ваш коментар на текст:




Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:
Duboko saučešče, obitelji prijateljima.
Sonja Škof, Slovenija, 06. сеп 2022.
Саучешће породици!
Лука Гароња, Нови Сад, 04. сеп 2022.
Pokoj mu duši. Porodici iskreno saučešće. Dva puta sam sa njim išao na Vitorogu. Nezaboravno iskustvo.
Goran Zubić, , 02. сеп 2022.
Pokoj dusi Ljubi,porodici iskreno ssucesce
Spasojr Lugonja, Srbija, 01. сеп 2022.

Facebook коментари