https://www.malovan.net/Cir/TekstNovi/345/Strljanica-Dan-kosidbe-na-Kupresu Као увод у овај текст нека буде текст Милана Зјајића Зјаје објављен на нашем сајту 2008. године и данас актуелан као и тада. Али тема овога текста више је српска женска народна ношња са Купреса коју је овом приликом носила наша Валентина Тина Дувњак.

Страљаница све наше стрљанице
2.7.2022.

И ове 2022. године одржа се манифестација Косидбе на Купресу, познатија као Стрљаница, која је заптићена као нематеријално благо UNESCO-a, јер се баш почела одржавати и дуго се одржавала на локалитету Стрљанице код Машића кућа у Горњем Маловану. Након Стрљанице косидба би стартовала, али ове године као да је поранила, неки у јеку косидбе, а неки већ покосили. Ове Стрљанице опет има нешто купрешиких Срба укључених како у комисију за оцјењивање косаца Лазо Ваван тако и неке друге активности као што је активност Зорана Мишића у својдтву предсједника ОВ ,  али наша маловањка Валентина Тина Дувњак презентовала је културно благо купрешких Срба женску народну ношњу тако што је била пратиља косца из Јања Зорана  Раките Орлића, који се такмичио у кошевини. Cвоје утиске Тина образлаже следећим ријечима:

"Ово је један од оних дана у животу када је човјеку срце пуно радости а како да не буде када сам нoсила сребрни ков (огрлицу) моје баке Љубице  и нoшњу мога народа у чију израду је уложено много љубави и рада, сваки вез на њој везле су златне руке јако вредних жена а неки дијелови стари су око 100 и више година.
Народна ношња је као књига, начин њене израде и сви њени детаљи причају једну лијепу  причу  о народу коме припада и у коме је настала, на њој ништа није случајно урађено и без разлога и зато НИКАДА немојте дијелове туђе ношње уклапати са својим и присвајати ако желите да у тој ношњи представљате културуи традицију вашега народа јер ћете умјесто лијепо изградити смијешно.
На овој ношњи коју сам данас носила, кроз њене детаље било је написано ком народу припада , са ког географског подручја , да ли је особа која је носила удата или не и може се видјети чак и податак из ког села долази. Може да је обуче било која дјевојка из разних народа овога свијета али да је ✨"изнесe" ✨може само Српкиња са Купреса ❤️
Свака ношња је лијепа и посебна и ако је посједујете чувајте је као највеће благо јер је она дио вас а ви сте дио ње." ❤️

Тако још једна Стрљаница обиљежи своје постојање а полако на Стрљаницу се враћају и рилићани, маловчани...а то је и сврха Стрљанице. Да сте нам живи и здрави 

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:

Тренутно нема коментара на овај текст.

Facebook коментари