Петнанаест година дружења са вама Мalovan. nеt, разгледница из родног краја, израсте у озбиљан сајт, сајт који описује догађаје, стање, битисање, одласке, живот из родног краја а такође и живот наших маловчана расутих по цијелом свијету. Многи сајтови на интернету бијаху отворени, како заживише, тако се и угасише, али наш Малован.нет опстаје и остаје.

Malovan.net  Петнаест година са вама
4.9.2021.

Дана  25. oктобра већ далеке 2006. године, наш сајт Мalovan.nеt, угледао је свјетлост дана  захваљујућу Драгану и Марку Вавану, Мирку и Милану Дувњак, Јови-Јоши Марићу из Енглеске, а одакле би ако не маловчани из Енглеске. Тада је мало ко имао могућност приступа једном новом медију који је великим корацима ишао ка сваком појединцу, многи се питаше ко је, шта је, одакле је да простиш Малован, али данас Малован је максимално заступљен на широко распрострањеним мрежама и види се и у најмањем мјесту на земаљској кугли, тако рећи свијет је постао глобално село, а наше село је дио тога свијета и довољно је само на неком од претраживача укуцати Малован и ето нас, зар није љепота. Такође функционише  и андроид апликација „Малован у срцу“ доступна бесплатно на google Маркету. Апликација има за циљ још боље информисање и повезивање маловчана, те брже слање обавјештења о ажурирањима која постављамо на web sajt. Апликација има пар новости од који је најинтересантнија „Маловаљски квиз“ у којем можемо провјерити знање о историји, географији, традицији, људима, обичајима... Идејни творац и донатор је кум нашега храма у Маловану Драган Ваван а технички дио посла су одрадили наши стални сарадници из екипе kreativnije.com.

Поред сајта и даље успјешно функционише и facebook „Malovan na internetu razglednica iz rodnog kraja“, а сарађујемо на обострано задовољство и са Завичајним удружењем купрешана „Међаш“ те уступамо једни другима текстове, фотографије, линкове и слично. Наш фејсбук профил одавно је прешао 1000 како лајкова, тако и пратилаца, наши постови, фотографије, новости имају и по неколико хиљада прегледа. Наш најмлађи начин представљања instagram „malovanrazglednica“ има преко стотину пратилаца.

Ове године пропратили смо доста догађаја на нашој висоравни почевши од Божића, па Васкрса, Духова, Петровдана и код Крста у Благају, Видовдана код нас у Маловану, Илиндана у братском Равном и Пантелиндана у Вуковску, уређења гробља у Занаглини које је било више од двадесет година било заробљено минама, до уређења и кошења гробља у оба Малована. И ове као и претходних година својим фотографијама из Малована и са Купрерса су нас увесељавали и срце разгалили Валентина Тина Дувњак, Борис Борић Дувњак, о. Саша Туркић, Љубо Рудић, Предраг Пеђа Јањић... За Видовдан у Маловану ове године било је некако посебно свечано иако је вријеме короне доста нас се окупило код наше Лазарице, организована је и трпежа љубави тако да се послије литургије, ломљења славског колача и литије сјело, попричало, евоцирале успомене а и прикупио одређен износ средстава који ће бити утрошен за неопходне радове на објекту Храма, наше Лазарице. Пропратили смо и неке походе на планину Малован, лијепо је било дружити се са планинарима који круже бившом нам земљом и савладавају врхове планина. Негдје почетком јуна ми се јавила наша Маловањка и купрешка Данијела Марковић Дувњак кћерка Илије и Саре са питањем да ли би им се придружио у походу на планину изнад нашега села Малован. Са задовољством сам прихватио и успјешно смо савладали врх Малована 1826. метара над морем. Дан прије експедиција из Чачка је савладала цара над царевима у нашем региону Цинцар 2006. метара над морем. Искусна дружина из Чачка је доста лако савладала како Цинцар, тако и Малован. На Малован је први пут изнесена и књига нашега др. Косте Дувњака Хроника купрешког села Доњи малован. Након Чачана још једно планинарско друштво било је у походу на врх Малована. Наиме, на позив породице Јелене и Марка Марића планинари ПД" Механизам" из Котор Вароши боравили су у нашем селу и походили ка врху Малована, са њима је био и начелник општине Котор Варош Зденко Сакан. Такође смо пропратили поход на Малован дијела чланова ЗУ купрешана „Међаш“ на челу са предсједником удружења Пером Лугоњом.

Да Горњи Малован, због близине ЗРЦ Шајуша све више постаје једно лијепо викенд насеље говоре и сљедеће активности које је урадила мала чета али одабрана. Наиме, у организацији Мјесног одбора Горњи Малован прошле године је завршена комплетна реконструкција ограде и капије на мјесном гробљу. Ове године су завршени радове на уклањању рушевина, уређењу сеоских и прилазних путева, као и пробијању нових противпожарних путева изнад села. На основу прошлогодишњег договора у току су активности електрификације - уличне расвјете Мјесне подружнице Горњи Малован, општина Купрес, договорено је да се у првој фази постави 15 уличних свјетиљки. За сада су постављене 2 пробне свјетиљке у Вавановој долини и више су него задовољни.  Мјесни одбор из Горњег Малована упутио је обавијест преко нашега сајта Малован.нет у коме позива све рођаке, комшије и пријатеље, како из окружења, тако и из дијаспоре да се придруже најновијој акцији "освјетљења села" то јест уличне расвјете, са девизом „Мрак и таму остављамо прошлости, живимо у свјетлијој будућности".

И ове 2021. године наставља се тренд морталитета у нашем Маловану и маловчана расутих по цијелом свијету, тако нас напустише  Босиљка Боса Дувњак, Предраг Баја Дувњак, Мара Дувњак рођена Канлић, Крстан Остоје Дувњак, Анђелко Илије Машић, Петар Перо Митра Дувњак, Марко Илије Деспинић Ћело, Мила Милица Дувњак удова Маринка.

Што морталитетом, што селењем све мање и мање нас је у Маловану.  Још једна породица из Малована ове 2021. године одсели у Америку то јест породица Пере Давидива  Дувњака, тако да ће их зимовати наредне зиме у оба Малована око 20-так, а некада је једна породица имала минимално толико чланова, али то је стварност не само нашега села него и осталих села купрешке висоравни, Босне али и региона.

На крају шта рећи, петнаест година смо заједно и ако Бог  настављамо даље, нашем сајту желимо  још много година постојања и праћења живота и рада наших маловчана, њихових комшија и пријатеља, јер овај сајт је ширио и шири љубав, пријатељство, добре односе и вибрације, а веома често и носталгију за људима, крајем, обичајима. за јубилеје се обично захваљује појединцима, колективима, установама да неби појединачно истицали никога свима вама једно ВЕЛИКО ХВАЛА.

Нека нам је срећан берићетан јубилеј, петнаестогодишњица сајта Мalovan.net.

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:
svaka cast bas ste pravi
niko mioc, bogdesic suica, 01. феб 2022.
Neka je srećno i vječno i da nas bude više ,možda se i omladina pridruži.Hvala svima za sajt Malovan. Veliki pozdrav.
Željja Vavan Tučić, Banja luka, 05. сеп 2021.

Facebook коментари