Наше село Доњи и Горњи Малован под планином Малован, скромно, свечано и у духу православне традиције данас је прославило крсну славу Храма и села Видовдан.

Видовдан 2020
28.6.2020.

/ Малован, Купрес ФБиХ 28. јуна 2020. године/ Наше село Доњи и Горњи Малован под планином Малован, скромно, свечано и у духу православне традиције данас је прославило крсну славу Храма  села Видовдан.

                        Молитву и ломљење славског колача обавио је наш парох Марко Ђурић  уз  свесрдну помоћ Александра Шебеза и попадије Вање. А кумови славе ове године бијаше Будинка Борићева са својим породицом, припремише славски колач и кољиво. Кума за сљедећу годину ће бити Рајка Марић Милкина и Ђокина из Долине. Наком молитве обављена је традиционална литија око Храма на којој учествоваше сви присутни а часни крст носише Немања Ваван,  кум храма Драган Ваван, који већ традиционално носи крст на литији из познатих разлога блокаде граница и ограниченог кретања због пандемије ковид 19 није могао присуствовати, барјаке Давид Марић-Дади, Петар Марић унук Вуле Марића и Велибор Борић Зјајић а иконе присутна дјеца и жене. Све скромно и у духу препорука здравствених органа, а у складу са православном традицијом. Након литије обављен је парастос погинулим војницима и цивилима из отаџбинско-одбрамбеног рата. Пошто је било планирано да се ове године у порти храма организује Трпеза љубави иста није обављена због познатих разлога пандемије ковид-19 те је  одгођена за наредну годину ако Бог да.

            Дан бијаше онакав  како се само пожељети може, сунчан лијеп, са понеким облачком, а Малован сав окићен видовданским цвијећем, узвишен, срећан што нас гледа и што смо под његовим скутима, код цркве Лазарице која је прирасла уз Малован а у нашим срцима је одавно. Многи наши маловчани су били планирали доћи у родни крај за Видовдан из Америке, Канаде, Аустралије, многих европских земаља, али виша сила их спријечи и одгодише долазак за неки други пут, надајмо се да ће тако и бити.

            Данас свима нама душа бијаше испуњена неком посебном благошћу, мирноћом, задовољством, неким посебним трептајем срца.Растасмо се са надом да ћемо се догодине у већем броју и са више наших потомака и наредног Видовдана окупити у родном крају.

                                                                                                           

Зоран Дувњак

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:

Тренутно нема коментара на овај текст.

Facebook коментари