На скроман и достојанствен начин, у организацији ОО БОРС Купрес РС, обиљежена је двадесетосмогодишњица од формирања 7 купрешко-шиповачке моторизоване бригаде ВРС

Обиљежено 28 година од формирања 7. купрешко-шиповачке моторизоване бригаде ВРС
14.6.2020.

                         

 

(Купрес РС 14. Јуни 2020 године) На Купресу РС данас је у организацији ОО БОРС Купрес и општине Купрес а у саорганизацији ОО БОРС  општина Шипово, Мркоњић Град и Рибник обиљежено 28 година од формирања 7. Купрешко-шиповачке моторизоване бригаде ВРС, на скроман и достојанствен начин, те у складу са препорукама званичних органа РС и поштујући мјере здравствених и нституција. Годишњици 7. МТБр присуствовао је један мањи број породица погинулих бораца бригаде, преживјели борци, предсједник БОРС генерал Миломирт Савчић, официр и командант бригаде, наш купрешак пуковник Дане Марић представници опоштина Шиопво, Мркоњић Град, Рибник, Купрес РС, представнци ЗУ купрешана „Међаш“.

Након литургије у храму Свете Тројице у Новом селу, коју је служио наш парох Марко Ђурић испред споменика палим борцима отаџбинског рата и цивилима о. Марко Ђурић је обавио парастос погинулим борцима,  који положише оно најсветије што су имали а то је живот за темеље Републике Српске. Вијенце на споменику положили су испред БОРС генерал Савчић и пуковник Марић, испред општине Купрес РС Гојко Шебез и Шпиро Кнежић, представници општине и шиповачког батањона, представници општине и мркоњићког батаљона, представници општине и кључког батаљона, представници 30. дивизије ВРС и представници ЗУ купрешана „Међаш“ на челу са предсједником удружења Пером Лугоњом.

На пригодној церемонији поводом јубилеја бригаде, присутнима се обратио предсједник ОО БОРС Шпиро Кнежић, захваљујући се свима присутним, те предсједнику БОРС и општинама на помоћи у реализацвији организације прославе, испред преживјелих бораца о ратном путу бригаде говорио је пуковник Дане Марић, наш легендарни из тих времене мајор Шукеровић, истакнувши да је ВРС прву побједу извојевала баш на Купресу а да је у четворогодишњим борбама погинуо 301 борац међу којима и два команданта батаљона и оба из Шипова и  то капетан прве класе Кокошар и капетан Јефтић,  те да је бригада одликована од стране предсједника РС те добила повељу општине Мркоњић Град,  свима присутнима се захвалио на доласку а посебно породицама погинулих бораца док се присутним бираним ријечима обратио генерал Савчић истичући да је купрешка висораван стратешка када су у питању борбена дејства у одбрамбено-отаџбинском рату и да смо ми купрешани на својим леђима осјетили све недаће тога стратегојског положаја, захвалио се, прије свих породицама погинулих бораца јер су они највише остетили посљедице рата а истовремено у пар сегмената изложио активности БОРС.

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:

Тренутно нема коментара на овај текст.

Facebook коментари