Дана 23.11.2019. године у Бања Луци, у Мотелу Ортодокс у организацији Завичајног удружрња купрешана „Међаш“ одржано је ПРВО КУПРЕШКО вече.

Одржано Прво Купрешко вече у Бања Луци
24.11.2019.

Дана 23.11.2019. године у Бања Луци, у Мотелу Ортодокс у организацији Завичајног удружрња купрешана „Међаш“ одржано је ПРВО КУПРЕШКО вече.

Иако се купрешани, расути по цијелом свијету, окупљају већ шеснаест година у Србији наизмјениично у Новом Саду и Београду, указала се потреба да се поред овогао окупљања таква традиција настави и у Републици Српској јер многи нису у могућности да путују на саборе у Србију. Тако се ове прве године окупи више од 200 купрешана, њихивих потомака, пријатеља, кумова, свих оних који су на било који начин везани за нашу висораван, коју од миља  зовемо и Мали Сибир.

На Купрешкој вечери обављена је промоцију књиге нашег купрешака-вуковљака, новинара и публцисте Јове Бајића под насловом Купрешка огњшта, зборишта  и згаришта.

Такође  своје књиге које се углавном баве тематиком Купреса и купрешког краја је изложио новинар, писац, путописац, Душан Марић, познатији по надимку Јутел. 

Присутнима се обратио  предсједник ЗУ купрешана "Међаш" Перо Лугоња, који је пожелио добродошлицу купрешанима, њиховим пријатељима и гостима. Затим начелник општине Купрес РС Гојко Шебез, српски представник у ОВ Купрес ФБиХ Млађен Павлица, купрешки парох о. Марко Ђурић, Дане Марић један од наших команданата и легендарни мајор Шукеровић, како смо га од миља звали, Душан Марић, писац и путописац учесник доста битака на Купресу, Горан Зубић, наш купрешак, благајчанин помоћник министра у Влади РС, Радован Грајић представник Секретаријата за избјеглице у Владфи РС и наш комшија, гламочак. Водитељ програма је  била наша маловањака 100% Валентина Дувњак. Такође купрешане је посјетио и обратио им се градоначелнк Бања Луке Игор Радојичић, истакавши да су сва удружења, која дјелују на подручју Града значајна јер његују културу, обичаје и традицију краја из којега долазе и зажелио дуг и плодоносан рад, да се још дуго година састајемо и баштинимо традиције Купреса и купрешана. Дјевојке у нашој српској традиционалној народној ношњи Анђелка Спремо и Александра Дувњак су пожељеле добродошлицу гостима традционалном кором хљеба и сољу.

Уз богат културно-умјетнишки програм у којем су учествовали:

- Floyd band Бања Лука, на челу са Александром-Ацом и Давидом Дувњаком,

- КУД "Младост" Бања Лука, на челу са Миленом Марић нашом купрешком,

- Народни гуслар Љубомир Павловић, наш земљак и радо виђен гост на окупљањима купрешана,

- Ђоко Марић, вокални солиста купрешак од главе до пете, опјевао Купрес његове љепоте, брда и долине,

- Крајшка група Благај са изворним пјесмама из Крајне и са Купреса.

Састаше се купрешке и купрешани који формираше своја нова домаћинства у многим мјестима Републике Српске и Србје, а порјеклом су из Шеменоваца, Новог Села, Мрђеноваца, Благаја, Растичева, Доњег и Горњег Малована, Рилића, Занаглине, Равног, Мушића, Бућоваче, Вуковског, Кукавица, Ботуна, Мрачаја, Брда, Бегова Села, да се виде, попричају о родном крају, неки да се упознају, а на крају да се и провеселе.

Наша водитељка програма Валентина је присутнима пренијела поздраве архимандрита Арсенија Матића, рођеног у Благају, професора Карловачке богословије, игумана манастира Бешенова на Фрушкој гори, затим од Слободанке Шкобић која се у клиници у Новом саду опоравља и обавља потребне вјежбе након операције матичним ћелијма, како би поново стала на ноге након тешке саобраћајне незгоде, а за коју су многи купрешани пркупљали новчана средства потребна за операцију.

Још дуго година се састајали драги Купрешани под окриљем нашега и вашега Међаша, видимо се и догодине у већем броју.

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:

Тренутно нема коментара на овај текст.

Facebook коментари