Село Вуковскo на источном дијелу општине Купрес ФБиХ, карактеристично по доста тога, неки кажу најжупније на купрешкој висоравни, село са најстаријим православним храмом који је неколико пута рушен и поновно ницао као феникс из пепела, храм који је током претходног рата и након њега неколико пута био мета нељуди да га сруше али нека велика сила и Бог драги недадоше, село са најмање повратника Срба након протеклог рата, село познато по породици Поповић свештеницима Српске православне цркве, по докторима, новинарима, писцима Никићима, Бајићима, Павловићма, село са карактеристичним изоврима воде који пресушише пред Други свјетски рат али и пред овај претходни, село са великим бројем цивилних жртава у Другом свјетском рату, село над селима и расутим и ученим вуковљанима по цијелом свијету.

Вуковљани прославили Пантелидан
11.8.2019.

И овога Пантелиндана 2019. године окупише се вуковљани да прославе славу храма и села, молитву и ломљење славског колача обавише наш гост-домаћин  о. Славиша Ђурић парох  бугојански  и наш парох Марко Ђурић, кум славе ове године бијаше Милан Баришић, а кум за наредну славу 2020. године ће бити Божо Давида Павловић. Ове године пет литија храму у Вуковску дариваше вуковљани Божо Давида Павловић, Милан и Драган Баришић као и барјак, док још двије литије дариваше Дејан и Лука Периз синови Стојана Периза а крст дарива Момо Баришић. На литији око храма, па до споменика  вуковским мученицима, који ни криви ни дужни  на Боровој Глави страдаше, часни крст барјаке и литије носише дароваоци и двојица браће Машића чија је мајка такође родом испод Радуше. А код девастираног споменика мученицима и невино погубљеним вуковљанима, чије кости српски народ и прваци пренесоше са Борове Главе у Вуковско и достојно сахранише код храма у Кудиљима 1991. године, а нељуди девастираше, парастос служише наши свештеници о. Марко и о. Славиша.

Дан бијаше  сунчан лијеп, како се само пожељети скупише се Павловићи, Баришићи, Марковићи, Јањићи, Лугоље, Малушићи, Перизи, Бенце, Братићи, Баштићи, Манојловићи, Шикићи,  да се богу помоле у своме храму, да свијећу упале својим најмилијима, чије кости почивају под планином Радушом, дођоше им пријатељи из Малована, Благаја, Равног, Рилића, Купреса.   

На данашњем збору, као и  у Равном и Благају,  на иницијативу попадије Вање уз благослов. о.Марка, уз допуштење главног организатора трпезе љубави  Милана Баришића настављено је прикупљање средстана за нашу земљакињу Слободанку Шкобић, кћерку палог борца ВРС Ненада Шкобића, која је, након тешке саобраћајне незгоде остала непокретна и која се бори  да поново прохода. Том приликом  наш добри народ анонимно, у кутију убацивајући, прикупио je 463  КМ 60 еура, и 20 аустралијских долара. Такође поименично према списку на профилу Малован разгледница из родног краја прикупљено је 240 КМ, 135 еура јер јој је потребно за лијечење у клиници у Новом Саду уплатити по предрачуну 17.500 еура са наставком физикалне терапије која се додатно плаћа. Након литургије организована је трпеза љубави, гдје су се како гости тако и домаћини могли окријепити, појести посни оброк јер је Пантелиндан пао у петак и освјежити се.

Данас свима нама душа бијаше испуњена неком посебном благошћу, мирноћом, задовољством, неким посебним трептајем срца. Растасмо се са надом да ћемо се у још већем броју и са више наших потомака и наредног Илиндана окупити у родном крају. Ове године Маlovan.net, хвала драгом Богу пропрати храмовне славе и Сабор код крста у свим нашим селима, Маловану, Благају, Равном и Вуковску а све је фантастично организовао наш парох о. Марко Ђурић са својим гостима, да нам је жив и здрав и нека га драги Бог чува.

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:
Hvala svima koiste se potrudili i ucestovali u proslavi Svetog Pantelije u tom velicanstvenom Bozijem hramu.
Andja Kanlic ( Manojlovic), Canada, 31. авг 2019.
1975 god sam bio na fudbalskom turniru u Kudiljima bas na Pantelidan bilo super.
Mesan, Bugojno, 11. авг 2019.

Facebook коментари