(Купрес РС 28. Јула 2019. године) Дана 27.07. 2019. на купрешкој висоравни у Новом Селу, општина Купрес РС одржан је, већ традиционални „Сабор код Крста“ на Дебелом брду постављен прије пет година на иницијативу и у организацији браће Тукић о. Саше и Симона Туркић, уз благослов и максималну подршку нашег купрешког пароха о. Марка Ђурића.

Одржан пети Сабор „Код Крста“
28.7.2019.

 (Купрес РС 28. Јула 2019. године) Дана 27.07. 2019. на купрешкој висоравни у Новом Селу, општина Купрес РС одржан је, већ традиционални „Сабор код Крста“ на Дебелом брду постављен прије пет година на иницијативу и у организацији браће Тукић о. Саше и Симона Туркић,  уз благослов и максималну подршку нашег купрешког пароха о. Марка Ђурића.

Наиме, у препуном храму св. Тројице у Новом Селу служена је литургија  десет свештеника, коју је предводио протојереј саврофор  Милан Бужанин из Коњица,  скупа са протојерејем ставрофором Славишом Ђурићем, протојерејем Ђорђем Шебезом, о. Синишом Вујасиновићем, о. Алексом Милиновићем, о. Срђаном Белензадом. о. Жељком Ракитом, о. Митром Керлецом, о. Сашом  Симоном Туркићем и нашим парохом домаћином о. Марком Ђурићем. О Бужанин одржао је бесједу у Храму, о. Шебез код крста а о. Симон је код крста позвао наш народ да у наставку саборовања будемо достојанствени, као што је и било.  Након литургије обављена је литија до Крста, гдје је служен  парастос свим православним Србима од Косова до Косова и данашњих дана. Након парастоса, организована је трпеза љубави за вјерујући народ, као и разна такмичења, као што су бацање камена са рамена у којем је побједио Душан Курељушић прћијски надимак Лијић, скок у даљ у којем је побједио Ратомир Баштић из Бања Луке родом Вуковљак. На рециталу дјеце учествовало их је шеснаесторо а жири је одлучио да су сви побједници и о. Симон Туркић им је уручио пригодне награде. Поред такмичара на сабору је присутне својом пјесмом и игром увесељавао КУД „ЈАЊ“Стројице општина Шипово и народни гуслар, нашер горе лист Ђорђе Павловић.

На јучерашњем сабору, у организацији ЗУ купрешана "Међаш" а на иницијативу попадије Вање уз благослов. о.Марка и браће Туркић о. Саше и о. Симона настављено је прикупљање средстана за нашу земљакињу Слободанку Шкобић, кћерку палог борца ВРС Ненада Шкобића, која је, након тешке саобраћајне незгоде остала непокретна и која се бори  да поново прохода. Том приликом на сабору наш добри народ је прикупио 795,5 КМ 155 еура, 20 УСД, и 10 енглеских фунти, такође је раније прикупљено још 710 КМ и 150 еура и цијела прикупљена сума је Слободанки упућена 28.07.2019. године, а активност ће се наставити на збору за Илиндан у Равном уз благослов о. Марка и допуштење главног организатора трпезе љубави  Пере Лугоње и свакодневним активностима јер јој је потребно за лијечење у клиници у Новом Саду уплатити по предрачуну 17.500 еута са наставком физикалне терапије која се додатно плаћа. Такође су прикупљана средства за завршетак радова друштвеног дома  у селу Бућовача под планином Радушом.

Шта рећи лијеп сунчан купрешки дан, састали се многи наши купршани како они који ту живе, тако и они расејани по цијелом свијету, да се виде помоле Богу, упале свијећу српским мученицима, који положише животе за боље сутра, дошли многи и гости, многобројни чланови  недавно основаног Завичајног удружења купрешана "Међаш" на челу са предсједником Пером Лугоњом и предсједништвом удружења,  један аутобус парохијана нашега о. Шебеза дође из околине Приједора да нам се придружи да са нама проведе један лијеп дан, да се надише нашег планинског ваздуха, да се боље упознамо и зближмо, младост КУД „Јањ“ наших комшја јањана, многе породице са насљедницима малом дјецом Анђелко Мијатовић и његова Славица са три сина, Милош Матића Вицин са Супругом и четворо дјеце, Кнежићи, Ждере, Боснићи, Милишићи, Курељушић Дуда и његова Вецка са близанкињама Анђелком и Милицом те сином Николом, Момо и Митар Курељушић са супругама Сњежом и Тањом те петоро насљедника Петром, Младеном, Милицом, Машом, Немањом и многи, многи други...

Срећни, пресрећни иницијатори овога свега браћа Туркић о. Саша и Симон, њихов брат Јесењин, и њихове многобројне породице са три сина Јанка, остарјела мајка Деса која многе купрешке генерације ђака изведе на прави пут, образова и васпита, срећна и пресрећна видје се са неким својим ђацима, њиховом дјецом, дјецом њихове дјеце, шта би љепше. Нека су живи и здрави и још много окупљања организовали и ми са њима били. Да сте ми живи и здрави и видимо се догодине на шестом Сабору.

ЗОРАН ДУВЊАК

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:

Тренутно нема коментара на овај текст.

Facebook коментари