У селу Омар на Купресу oд 2003. године већ седамнаести пут одржавa се традиционални скуп поридице Зубић, насљедника Мирка и Маре Зубић, на којем учествију директни потомци овога брачног пара, чија је бројка са снахама и зетовима на првом сабору 2003. године била 187, на осмом сабору 218, а ове 2019. године бројка потомака се попела на 255. Ове године Згуријада се одржавала 12, 13 и 14. јула.

Одржан седамнаести сабор  породице Зубић звани Згуријада
16.7.2019.

Омар је село на западу Купрешке висоравни и по Дејтонском споразуму  припaлo је Федерацији Босне и Херцеговине. У овоме селу су живјели Зубићи и сви су углавном били родбински везани, али сада не живи нико јер је до темеља спаљено и уништено. Прије Другог  свјетског рата ови Зубићи су живјели у селу Мрђеновцим, а у Омару се живјело само љети ради напасања стоке и прикупљања сијена,  након Другог свјетског рата па све до овога задњег и избјеглиштва стално су живјелие у Омару.

Они који воле своје родно село увијек се са задовољством и сјетом враћају у њега, тако је и са пордицом Зубић, насљедницима Мирка и Маре Зубић. Овом приликом морам напоменути да је и ова породица, као и многе, родбински везана за Малован јер је Мара родом из Марића Долине а њена најмлађа  кћерка Босиљка се удала у Малован. Потомци Мирка и Маре се већ традиционално сваке године око Петровдана, то јест друге недјеље у јулу мјесецу окупљају  у Омару и одржавају породични скуп тзв. Згуријаду. Јесте да је било одређених недоумица око назива породичног скупа јер су Мирка звали Згуро, то јест тако му се „лајало“ па његове кћери нису баш биле за такав назив и прелдгале су да се зове Миркијада, али је преовладало ово прво јер је, као и многи благајчани,  Мирко био познатији  по надимку Згуро и остала је Згуријада.

Први скуп, на основу идеје члана породице Марка, ова пордица је одржала 03.08.2003. године на којем се окупило 34 члана,  и тада је донесена одлука да се скуп традиционално одржава сваке друге недјелје у јулу те се од тада сваке године се састају, осим 2008. године када се десила смрт члана њихове породице Дуле Симина који је умро 07. јула а сахрњен уочи сабора. Тако су се скупови редали а број учесника мијењао, 2004. године када их се oкупило тачно 99 плус 3 госта, 2005. било је присутно 89 чланова, 2006. године било је присутно 69 чланова плус 4 госта, 2007.године било је присутно 70 чланова, 2009. године било је присутно 67 чланова плус 2 госта и 2010. године 68 чланова плус  3 госта, 2011 55 чланова, 2012 50 чланова плус 2 госта, 2013 чланова плус 2 госта, 2013. године  54 члана плус 8 гостију, 2014. године 57 чланова плус 5 гостију, 2015. године  56 чланова, 2016. године 58 чланова плус 7 гостију, 2017. године 58 чланова плус 4 госта, 2018. Године 46 чланова плус 6 гостију и ове 2019. године 56 чланова плус 6 гостију, те је ове године никао и један чврсти објекат захваљујући несебичној ангажованости овогодишњег домаћина Марка Зубића млађег званог Зеки уз финансијску пордшку већег броја чланова.  Опет захваљујући Милану Зубићу Дулином у Омару се појави грађевинска машина багер која поравна земљиште и припреми кућу за реновирање, ко зна можда се догодине  завијори и дим из димњака обновљене куће, никада се не зна.

 Мирко и Мара су имали триаесторо дјеце и то:  Jелица живјела у Србији веома млада умрла, Ђука удата у Мрђеновце, Сима била удата у Бајрамовце умрла 2010. године, Даница живјела у Рилићу сада живи у Србији, Љубица живјела у Бугојну сада живи у Београду,  Стана била удата удата у Мрђеновце за Стојана Матића умрла 2019. Године. И све до Стане, Мирко и Мара су имали кћери. Након рођења ње и давања јој име Стана почињу се рађати синови Миленко-Миле, живи у Бугојну повратник из избјеглиштва, Александар-Леко живи у Бања Луци, Марко живи у Бугојну повратник из избјеглиштва,  Душан-Дуле  живи у Бања Луци, Славко умро чим се родио па је поново дато име Славко након избјеглиштва повратник на старо огњиште у Мрђеновце, умро 2017. године и на крају се родила последња кћерка Босиљка-Боса, након избјеглиштва са супругом Вулом повратник у Малован, умрла 2006. године.  Насљедници Мирка  Маре расути су диљем земаљске кугле, има их у Америци, Аустралији, Европи за Африку и Азију нисам сигуран. Једна доста велика колонија ове породице живи и ради у Линцу-Аустрија.

 

До Јовањдана, славе Зубића прича се и препричава о пршлогодишњој Згуријади, већ од Јовањдана се почне причати о сљедећој. Годишњи одмори се унапријед усклађују са Згуријадом тако да се без проблема може присуствовати. Иако је Згуријада званично недјељом многи чланови продице већ петком се спремају и полако приближавају Омару, да би се субортом припремао шатор и остала логистика, те коначило ноћу субота на недјељу. Та ноћ је посебна атракција, припрема се конак, обавезно пече једно а накада и двоје јагнјади и цијелу ноћ се сједи прича, пјева, неки уопште не спавају. А зора у Омару је посебна, када се сунце буди и када обасјава најприје Црни врх, Јеловаче па лагано обасјава Омар, а магла по пољу као тијесто. И писац ових редова био је неколико пута на Згуријади и осјетио све чари велике породичне свтковине Зубића јер је и сам у крвном сродству са њима, али једно кољено даље.

У недјељу на сам дан финалног окупљања са свих страна долазе возила са члановима породице, ове 2019. године је било мало другачије, окупљање је  почело већ у петак 12. јула у поподневним часовима на Петровдан, у суботу се већина окупила док је у недјељу мали број чланова дошао, сви раније пристигли. И потписник ових редова чест је гост окупљања породице Зубић јер и његови корјени су одатле.

 

На основу искустава ове купрешке породице многе породице су увеле традицију годишњег саборовања како на Купресу тако и сусједним општинама

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:
Trebala bi knjiga od 100 sranica ali ono osnovno si napisala svaka cast.
Miroslav matic, Opatija hrvatska, 17. јул 2019.

Facebook коментари