Драги моји, јутрос у Београду сам разговарао са својим оцем Зјајић Недељком (1929) о учитељима у Маловану. Он ми је навео нека имена која до сада нисам запазио и добијене информације хоћу да подијелим са свима који посјећују ову страницу.

1.11.2010.

Драги моји, јутрос у Београду сам разговарао са својим оцем Зјајић Недељком (1929) о учитељима у Маловану. Он ми је навео нека имена која до сада нисам запазио и добијене информације хоћу да подијелим са свима који посјећују ову страницу. Наиме по њему иза Љубомира Ћулафића учитељ је био РАДОМИР ТУЦАКОВИЋ. За Радомира се причало да је био организован. То би требало значити да је био члан КПЈ.

Иза њега, а прије Милана Богдановића је био МИХАЈЛО ТОПИЋ. Интересантна је чињеница да је мој отац овог свог учитеља срео у Београду 1995. године и да су се међусобно препознали!!! Сусрету и препознавању је присуствовао и мој тетак, а очев зет Лазо Васић Лази ништа није било јасно, јер како схватити да су се препознали након 56 година.

Послије Милана Богдановића неко вријеме 1941. године учитељ је био ОТОН КОЛЕРА. За њега каже да је носио црну униформу и да је био припадник усташког покрета и да никада није смио спавати у школи, него је на спавање ишао у Ћамалић. Послије II свјетског рата мој отац каже да је школа почела радити 1947. године и да је први послијератни учитељ био ВИТОМИР МИТИЋ.

Послије њега су дошла два млада црногорца. Један је имао бркове и како се мој отац сјећа звао се Радомир Бојовић. Каже да је био велики боем. Плату би попио у року од неколико дана па су му из села жене слале нешто за јело да преживи. Имена другог црногорца се није могао сјетити. За Владу Милетића каже да се оженио из Малована и то Ђикином кћерком.

Био је баџе Манојли Вавану, а касније су он и жена му емигрирали у Енглеску па у Америку. И мој отац се сјећа родитеља учитеља Милетића. Каже да су и њих обоје били учитељи. Једном приликом мој дјед Стојан Зјајић их је позвао на ручак и еглену. Све је ишло по реду док се неко из комшилука није на брзину напио и то дружење прекинуо. Отац је спомињао и остале учитеље који су већ набрајани као што је Драго Ивић, Рашо, Чађо, Владо Вељко и друге.

Мислим да је уз ова нова имена слика о учитељима пуно комплетнија. Мој отац каже да ће се сигурно сјетити и имана другог младог црногорца па ћемо и њега додати. Ако уз ове празнике будем у прилици покушаћу о овоме попричати са Јовом Деспинића. Мислим да би и он могао навести неки добар податак о наведеној теми. Нека сте живи здрави и весели и нека су вам сретни празници.