БОЖИЋНИ ОБИЧАЈИ КУПРЕШКИХ СРБА               (Христово рођење или обнављање младог сунца)
12. јан 2021.

БОЖИЋНИ ОБИЧАЈИ КУПРЕШКИХ СРБА (Христово рођење или обнављање младог сунца)

Божићни обичаји купрешких Срба, као и код свих Срба, одишу древношћу која зрачи из складног споја хришћанских и предхришћанксих обреда што се изводе у кући, за божићном трпезом и око куће. Судећи по организацији и редоследу божићних обредних радњи и по поређењима са божићним обичајима у суседним и неким даљим крајевима, чини се да су купрешки Срби, захваљујући географској изолованости предела у којима су живели, сачували бројне обреде који су се били усталили још у време средњовековне босанске државе.,

Стеван и Петра Дувњак  крштени  у нашој Лазарици у Маловану
29. нов 2020.

Стеван и Петра Дувњак крштени у нашој Лазарици у Маловану

Одавно у нашој Лазарици не бијаше крштења, али ове 2020. године се крстише Стеван и Петра Дувњак син и кћерка Дуле Дувњака и то баш у вријеме Крсне Славе Дувњака Светог Краља Стефана Дечанског, нека и је Богом благословено крштење и све честитке, а честитке и нашем о. Марку Ђурићу који крсти ово двоје малих Дувњака.

Позив у име ОО Горњи Малован
07. окт 2020.

Позив у име ОО Горњи Малован

Горњи Малован је село на купрешкој висоравни, непосредно уз Зимско-рекреациони центар Чајуша и хотел Адриа-ски, гдје долази велики број туриста који се одмарају на свјежем ваздуху и планинској клими. Зашто ићи на Златибор Алпе или Копаоник када имамо родну груду Малован. Зато је у Горњем Маловану ових јесењих дана било доста радно, наиме мала група ентузијаста, била је ангажована на поправци прилазног пута ка селу те поравнавању терена и уклањању дијелова порушених објеката, који су били више на сметњу него од користи.

Четрнаест година са вама Malovan.net
04. окт 2020.

Четрнаест година са вама Malovan.net

Ево већ четрнанаест година се дружи са вама Мalovan. nеt, разгледница из родног краја, сајт који описује догађаје, стање, битисање, одласке, живот из родног краја а такође и живот наших маловчана расутих по цијелом свијету. Ова 2020. година по много чему специфична, сами почетак бијаше доста необичан од марта до јуна бијасмо затворени у сопствене домове у цијелом свијету, да човјек не повјерује тако нагло све да се заустави, након јуна мало се отворисмо али и даље живимо, остајемо и опстајемо са напасти савременог свијета вирусом covid-19.