БОЖИЋНИ ОБИЧАЈИ КУПРЕШКИХ СРБА               (Христово рођење или обнављање младог сунца)
12. јан 2021.

БОЖИЋНИ ОБИЧАЈИ КУПРЕШКИХ СРБА (Христово рођење или обнављање младог сунца)

Божићни обичаји купрешких Срба, као и код свих Срба, одишу древношћу која зрачи из складног споја хришћанских и предхришћанксих обреда што се изводе у кући, за божићном трпезом и око куће. Судећи по организацији и редоследу божићних обредних радњи и по поређењима са божићним обичајима у суседним и неким даљим крајевима, чини се да су купрешки Срби, захваљујући географској изолованости предела у којима су живели, сачували бројне обреде који су се били усталили још у време средњовековне босанске државе.,

Стеван и Петра Дувњак  крштени  у нашој Лазарици у Маловану
29. нов 2020.

Стеван и Петра Дувњак крштени у нашој Лазарици у Маловану

Одавно у нашој Лазарици не бијаше крштења, али ове 2020. године се крстише Стеван и Петра Дувњак син и кћерка Дуле Дувњака и то баш у вријеме Крсне Славе Дувњака Светог Краља Стефана Дечанског, нека и је Богом благословено крштење и све честитке, а честитке и нашем о. Марку Ђурићу који крсти ово двоје малих Дувњака.

Позив у име ОО Горњи Малован
07. окт 2020.

Позив у име ОО Горњи Малован

Горњи Малован је село на купрешкој висоравни, непосредно уз Зимско-рекреациони центар Чајуша и хотел Адриа-ски, гдје долази велики број туриста који се одмарају на свјежем ваздуху и планинској клими. Зашто ићи на Златибор Алпе или Копаоник када имамо родну груду Малован. Зато је у Горњем Маловану ових јесењих дана било доста радно, наиме мала група ентузијаста, била је ангажована на поправци прилазног пута ка селу те поравнавању терена и уклањању дијелова порушених објеката, који су били више на сметњу него од користи.