У јединицама Српске војске у Првом свјетском рату, а пушком у руци, за слободу, борило се преко двадесет и пет хиљада добровољаца са наших простора а о многима не постоје скоро никакви подаци. У разговору са руководиоцима републичког Удружења потомака и поштовалаца српских бораца у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године, замољени смо да доставимо релевантне податке о српским добровољцима, нашим прецима који су ослободили Бања Луку како би се формирала релевантна база података са именима, презименима годином рођења и слично.

Српски добровољци у 1. Свјетском рату са простора БиХ, подаци траже се,
12.12.2016.

У Бања Луци се већ традиционално сваке године на Аранђеловдан, то јест 21. 11. обиљежава дан уласка Српске војске у Бања Луку 1918. године, а у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Републике Српске и Србије 1912-1918. године.

Тако је и ове године било је те је Служењем парастоса погинулим српским борцима Првог светског рата у бањалучком храму Христа Спаситеља и одржавањем пригодног умјетничког програма, обиљежен дан уласка Српске војске у Бања Луку 1918. године, уз присуство, између осталих и министара Вулина из Владе Србије  Савановића из Владе РС.

Дан прије на гробљу Свети Пантелија у Бања Луци на споменик Велеиздајничком процесу положен је вијенац свим погинулим, умрлим и страдалим у свим отаџбинским ратовима. Вијенац је положио Перо Принцип, потомак Гаврила Принципа а присутно је било  неколико потомака српских добровољаца међу којима су били председник републичког Удружења Владимир Шеварика, Небојша Куштриновић, Лука Медар..., док је на Академији у просторијама АНУ РС-а било  пуно више званица чији су преци били у ко зна чијој војсци, али то сада није тема. Са сузом у оку чика Перо је положио вијенац на споменик жртвама Велеиздајничког процеса у Бањалуци. Након полагања вијенца рече, велика му је част да као представник Удружења потомака и поштовалаца, ратних добровољаца 1912-1918.године, и као потомак Гаврила Приницпа, положи вијенац свим погинулим, умрлим и страдалим у свим отаџбинским ратовима, а посебно овде на споменику велеиздајничком процесу.

У јединицама Српске војске у Првом свјетском рату, са пушком у руци, за слободу, борило се преко двадесет и пет хиљада добровољаца са наших простора. Они су стварали слободу у којој и данас живимо исписујући најсвјетлије странице Српске историје. За само 46 дана, Спрска Армија је пробила Солунски фронт, поразила Бугаре, да би убрзо избила на обале Дрине Саве и Дунава. Србија је тако ослобођена већ половином октобра мјесеца а на вапаје за помоћ, на основу одлуке тадашње Владе Србије, један батаљон је упућен преко Дрине, па су тако половином новембра ослобођени Сарајеву, Фочи и Вишеграду, од 21 новембра јединице Српске војске под командом мајора Драгољуба Бајаловића ушле у Бања Луку,  чиме је окончан Први свјетски рат и ропство на овим просотрима - прича Владимир Шеварика, председник републичког Удружења потомака и поштовалаца српских бораца у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године.

Пошто сам преко средстава информисања чуо изјаву и позив господина Небојше Куштриновића да на полагање вијенца дођу потомци и поштоваоци ослободилаца и ја сам присуствовао јер сам према релевантним подацима којима располажем један од потомака тих јунака. Наиме, српски солунски добровољци  су из породице Дувњак из Доњег Малована код Купреса били рођени брат мога дједа Боже Јефто Дувњак син Ристе, те Перо Дувњак (1897-1970) син Ђуке, Марко Дувњак (1898-1980) син Тодора,  Божо Дувњак (1895-1968) син Луке. Један дио њих је од српског краља као награду добио земљу у Славонији, село Брезовица и то  8 јутара земље и 0,5 јутара за плац и тамо одселио 1923. године. Не дуго жијвели су у миру и срећи, али не лежи враже, током 2. Светског рата то јест 14.06.1941. године Павелићеве власти су протјерале све српске добровољце из Хрватске. Тако су и Дувњаци преко Жупање, Осијека дошли у босанско село Брезово Поље, а из њега у село Међаши код Бијељине, након чега их опет Павелићеви домобрани протјерују у Србију у село Бадовинци, након тога 1942. године одлазе у околину Вршца где су остали до 1944. године и доласка Црвене армије, а почетком 1945. године се враћају у Брезовицу (Извор Књига др.Коста Дувњак, хроника Купрешког sela Доњи Малован). У протеклом рату потомци српских добровољаца су почетком 1991. године протјерани и нису се више ни вратили, углавном су у околини Новог Сада, а у Хрватској их је остало врло мало, углавном они који су били у тзв. мијешаним браковима.

У јединицама Српске војске у Првом свјетском рату, а пушком у руци, за слободу, борило се преко двадесет и пет хиљада добровољаца са наших простора а о многима не постоје скоро никакви подаци. У разговору са руководиоцима републичког Удружења потомака и поштовалаца српских бораца у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године, замољени смо да доставимо релевантне податке о српским добровољцима, нашим прецима који су ослободили Бања Луку како би се формирала релевантна база података са именима, презименима годином рођења и слично.

С тим у вези oвом приликом позивамо све потомке српских добровољаца да нам достава податке о својим прецима који су били на српски добровољци, са што више генералијских података, име, презиме, име оца, година рођења, година смрти... може на Малован. нет или на facebook inboks, Како би исте прослиједили у Удружење.

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:
Поптовани, многи од вас се интересује за своје претке српске добровољце у Великом рату. Дошли смо до сазнања да на интернету постоји књига под називом Српски добровољци Херцеговине и Босне 1912-1918, аутора Илије Петровића па исту потражите.
Малован. нет, , 15. јан 2023.
Pozdrav svima.Evo danas sam saznao za ovaj sajt i drago mi je da postoji.Ja cu samo iznijeti podatak da zasad jedini pismeni podatak imamo da je pradjed Cvijo Mucalovic upisan u Iskaz dobrovoljac iz Prvog svjetskog rata pod brojem 1069 ,a taj podatak je djed dobio iz Arhiva BiH 1988 u svrhu dokazivanja vlasništva na zemljištu koje je Cvijo dobio kao dobr. kompenzaciju.Dalje me jako interesuje u kojoj je jedinici bio ,pod čijom komandom i moguće fotografije.Moracu se obratiti i Arhivu Krajine.Ako neko zna nesto vise neka javi.Hvala!
Milorad Mučalovic, Bistrica 99,Banja Luka, 13. јан 2023.
Pozdrav i postovanje za ovaj sajt .Da li negdje postoje podatci o mom Pradjedu, rodjenom u Vinci kod Prace, opstina Praca ili Pale.Ime ; Pecenica Gojko ..Jedino sto znamo je da je poginuo na Solunskom Frontu..Hvala
BILJANA, SAD, 12. јан 2023.
како доћи до копије споменице мога деда добробољца: Милан (Михаилов) Цвјетковић
Рајко Цвјетковић, свештеник, Вишеград, 31. дец 2022.
Moj đed, Janjić (Jove) Vukan, rođen 1894 godine u selu Krivajevići, opština Ilijaš, okrug Sarajevski je mobilisan u austrougarsku vojsku 1914 godine. Na istočnom frontu je prebjegao rusima, nakon čega je došao do Odese, gdje su formirani dobrovoljački odredi i upućeni na ratište u Srbiju. Umro je 1939 godine, a dokumentacija o učešću u dobrovoljačkim jedinicama je uništena u drugom ratu. Interesuje me kako i gdje mogu doći do podataka vezanih za njegovo dobrovoljačko angažovanje. S poštovanjem,
Milo Janjić, Brod Republika Srpska, 18. окт 2022.
Moj djed po majci Miloš Milošević iz sela Kakmuž, srez Tuzlanski, BiH tadašnje Austro Ugarske monarhije, bio je solunski dobrovoljac. Vratio se živ u rodno selo, a od kralja je dobio zemlju, umro je 1965.g. Molim da mi pošaljete neke izvore podataka gdje mogu pronaći sve podatke o djedu solunskom dobrovoljcu. Hvala
Vasić Moodrag, Doboj, 18. окт 2022.
Evo za sve koji pitaju kako su nasi djedovi sa lijeve strane Drine mogli preci u dobrovoljce pogledajte ovaj interesantan clanak iz 1933 http://www.infobiro.ba/article/838008
Ivana, Srbija, 10. окт 2022.
Интересују ме подаци о Сими Раковићу, учеснику солунског фронта. Рођен је био у околини Бања Луке, добио земљу и доселио у Високо БиХ.
Мирјана Манојловић, Канада, 06. апр 2022.
Interesuje me da li je moj pradeda ilija vavan bio učesnik na Solunskog fronta
Zeljko Vavan, Kragujevac, 18. јан 2022.
Сви који неког траже, нека покушају на доњем линку.https://digi.landesbibliothek.at/viewer/search/ Ако се не снађете, питајте tatanka.iyotake72@gmail.com
Дико Илић, Прибој Мајевички, 30. нов 2021.
Moj djed po majčinoj liniji Špiro Samardžić bio je dobrovoljac u Prvom svjetskom ratu. Nemam podatke kad se i kako priključio i koliko je tačno proveo u ratu.Molim vas da me uputite gdje bih mogao pronaći vise detalja.Rodjen je u Dzinovoj Mahali koja je zaseok sela Zovi Do u Nevesinju. Hvala unaprijed
Vukasin Bestic, Senta, 21. нов 2021.
Moj pradjeda Trivun Pekez, iz Podrasnice kod Mrkonjic grada bio Solunac,prezivio je rat vratio se kuci gdje je i umro od tifusa 1927 godine.Bio bih srecan kad bih negdje nasao neki podatak, npr. koja divizija, puk ili slicno
Vladimir, Mrkonjic Grad, 12. нов 2021.
Da li postoji baza podataka u srbiji o jedinicama i imenima boraca u srbiji
Rade Granula, svajcarska r.granula et bluewin.ch, 17. сеп 2021.
Moj djed Marko Granula Roden 1879 iz Gornje Piskavice kod Banjaluke umro 1934 bio je solunski borac. Dobio je zemlju od Kraljevine i preselio se u zaseok Sumari gdje je od upale pluca umro 1934. Molio bi udruzenje ako ima kakve podatke da li ima gdje kakav spisak dobrovoljaca sa nasih terena i gdje mogu dobiti vise informacija. r.granula@bluewin.ch 0041794210436
Rade Granula, Svajcarska, 30. мај 2021.
Moj djed Marko Granula je bio dobrovoljac, molio bi nekog istoricara ili poznavaoca da opise kakao su se dobrovoljci organizovali i kud su sve morali proci da se sastanu sa srpskom vojskom srbiji.
Rade Granula, Svajcarska, 04. апр 2021.
Kako i na koji nacin da dodjem do podatka o svom pretku odnosno prandjedu Milanu Stjepanovicu koji je bio ucesnik Solunskog fronta. On je rodjen selo Jezestica Opstina Bratunac Republika Srpska nekadasnja Bosna i Hercegovina. Vjecni pomen za sve ucesnike solunskog fronta i hvala im.
Mitar, Bratunac, 19. јан 2021.
moj rođak petar matkovič iz doline opština bosanska gradiška učesnik je u sroskoj vojsci i solunski je borac. molio bih podatke o njemu
đuro matković, gradiška, 21. нов 2020.
Moj pokojni djed Milo Lojpur rodjen 1892,a umro 1956,opstina Visoko,selo Tusnjici.Po pricama bio je dobrovoljac,kao i njegov zet Jovo Poletan.Volio bih da znam nesto vise.Hvala
Milo Lojpur, Travagliato BS Italija, 29. авг 2020.
pozdrav moj pranđed bio solunski dobrovoljac i preživjo je pno što mene interesuje jest kako je on mogo da ode iz banjaluke koja je bila pod austrougarskom da ratuje za srbiju
cedomir, banjaluka, 27. јун 2020.
Moj đed Risto (Stanko) Božić rođen 1892 u Veselinovcu-Lopare Republika Srpska, bio je učesnik Velikog rata, preminuo je 1972 godine. Bio je nosilac Albanske spomenice. Prešao je albanske planine i stigao na Krf. Učestvovao je u proboju solunskig fronta. Pričao mi je o toj golgoti koju su prošli. Naime, on je bio mobilisan u Austrougarsku vojsku, ali njegova jedinica je prebjegla negdje na Drini i priključila se srpskoj vojsci. Ne znam kako se ta jedinica zvala koja je iz austrougarske vojske dezertirala i priključila se srpskoj vojsci. Ako neko zna , voljeo bih znati nešto više o tome. Lijeppozdrav
Miroslav, Istočno Sarajevo, 27. феб 2019.

Facebook коментари