Priče iz Malovana

 

Kumovi (sjećanje na septembar 2008. godine)

Kumovi (sjećanje na septembar 2008. godine) Kumovi, stari kum (Predrag Baja Duvnjak) i novi kum (Dragan Vavan),rijetkost da se sastanu jer se hram krsti svakih 100 godina, a na našim prostorima...
Zoran Duvnjak, 13.4.2019. 12:15:26 Detaljnije

Mitar Veljko, zvani Mića, Mijavela, prosvjetni radnik, pisac, pjesnik, humanitarac, kuprešak od glave do pete

Mitar Veljko, zvani Mića, Mijavela, prosvjetni radnik, pisac, pjesnik, humanitarac, kuprešak od glave do pete Ove 2019. godine navršava se sedam godina kako nas je napustio (28.07.2012 godine) naš zemljak, kuprešak, prosvjetni radnik, pisac i pjesnik, humanitarni radnik Mitar Laze Veljko, prćijski nadimak porodice Modrić, zvani Mića ili Mijavela kako su ga u užem krugu porodice i prijatelja zvali.
Zoran Duvnjak, 30.3.2019. 17:15:44 Detaljnije

Jeremija Kikića

Jeremija Kikića Često sebe uhvatim u razmišljanju o Malovanu, malovčanima tako na red dođe da nešto napišem o Jeremiji Duvnjaku iz roda Kikića, odnosno kako da od zaborava otrgnem još jednog malovčaka i mnoge dosjetke koje su godinama prepričavane, kako u Drugom svjetskom ratu tako i poratnim periodu. Njegova deviza u jednom razdoblju života bila je: Nit ću Titi nit ću Draži već u šumu pa me traži.
Zoran Duvnjak, 27.10.2018. 17:53:29 Detaljnije

Sveštenici o.Saša i o. Simon Turkić dika i ponos kupreškog kraja

Sveštenici o.Saša i o. Simon Turkić dika i ponos kupreškog kraja Sveštenici o.Saša i o. Smon Turkić, naše gore list, već godinama uspješno propovjedaju vjeru pravoslavnu i ne zaboravljaju rodnu grudu i njene ljude.
Zoran Duvnjak, 12.9.2018. 18:49:32 Detaljnije

Vukan Janjkića Duvnjak, u Malovanu poznatiji kao Vukan Mandin

Vukan Janjkića Duvnjak, u Malovanu poznatiji kao Vukan Mandin Vukan Janjkića Duvnjak, šaldžija kakovog na daleko od Malovana nije bilo, rođen je davne 1914. godine u Donjem Malovanu a umro 2006. godine takođe u svom Malovanu. U svoje 92 godine života preživio je ni manje ni više nego tri rata. Lulu pušio dugi niz godina, zbog toga su ga neki zvali i lulaš.
Zoran Duvnjak, 22.10.2016. 17:38:15 Detaljnije

Najnovije na sajtu:

Ovaj sajt je posvećen narodu krašnog kraja i kamenjara koji je kroz vijekove uspio ostati i opstati na ovim prostorima, očuvati svoju vjeru, svoje običaje i tradiciju, ali u dalekom svijetu mnogih ima kojima za rodnim selom srce pate, i koji u Malovan često požele da se vrate, da slobodno udahnu čari Malovanjskih lijepih gora i mirisa njegovog cvjetnog polja, snage bure s Malovana, vidjeti stada nebrojena, konje vrane nesedlane ravnim Kupreškim poljem razigrane, kosce dične gdje zelenu travu kose, i ostaje nam samo da u mislima često tamo odemo sada, ali tamo sada tišina se rasula svuda.
Ostalo nam usamljeno samo, naše selo, naša rodna gruda, i pitamo se dal izlazi nad Malovanom sunce i dal su jutra kao nekad ista. Pamtićemo zauvijek Malovan svoje selo, Milač rijeku bistru i studenu i Malovan portal koji gaji i čuva naš Malovan uspomenu.

© Copyright © 2006-2015. Malovan u srcu    Web design: Kreativnije.com